10 mei – Halve finale Eurovisie Songfestival | Wereld Trekvogeldag | Europese Dag van de Beroerte

Halve finale Eurovisie Songfestival

Vanavond is de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. De vraag van de dag: gaat Douwe Bob het redden of niet? Volgens de bookies kan Douwe een plek bij de eerste tien wel vergeten. Dat bleek ook wel na de tweede repetitie ronde, Douwe stond op een veertiende plek.
Desalniettemin zit ik vanavond braaf om 21.00 uur voor de buis en kijk ik op NPO1 naar het optreden van mister “Slow Down” Douwe Bob. 😉

Trekvogeldag

De wereldwijde campagne op Trekvogeldag is er opgericht om ons te laten zien welke gevaren de trekvogels bedreigen. De natuurlijke gevaren horen er bij maar de gevaren die de mens opwerpt niet. Nationaal en internationaal zal er meer ondernomen moeten worden om de trekvogels de ruimte te geven die ze nodig hebben om te overleven. Anders zal de toekomstige generatie het moeten doen met plaatjes uit een boek.

Europese Dag van de Beroerte

Op en rond deze preventiedag worden in veel Europese landen extra aandacht gevraagd voor één van de meest bedreigende aandoeningen die er zijn, de CVA-beroerte. In Nederland is men begonnen met een intensieve reclamecampagne op tv omdat mensen niet in de gaten hebben als iemand een CVA-beroerte krijgt.

Herken een Beroerte

Het thema van deze preventiedag is: “Voorkom en Herken – Het kan u ook overkomen.
Want wist je dat in Nederland 100 mensen per dag getroffen worden door een CVA-beroerte? Wist je dat als gevolg van een CVA-beroerte elke week 150 mensen overlijden? Door een CVA-beroerte zijn er elf keer meer dodelijke slachtoffers dan dat er dodelijke slachtoffers vallen in het verkeer. Daarom is het van levensbelang dat je herkent wanneer iemand een beroerte krijgt.

FAST-test

De meest makkelijke manier om een beroerte te herkennen heeft de FAST-test (Face Arm Speech Test), deze test kan door iedereen worden uitgevoerd.

Face -Mond
Let op of de mond scheef staat of een mondhoek naar beneden hangt. Zie je het niet meteen dan vraag je of de persoon zijn tanden kan laten zien. Let op of de mond scheef staat en een mondhoek naar beneden hangt.

Arm
Let op of een arm (of been) verlamd is. Hoe controleer je dit? Vraag aan de persoon om beide armen tegelijkertijd horizontaal naar voren te strekken en de binnenzijde van de handen naar boven te draaien. Let op of een arm wegzakt of rondzwalkt.

Spraak
Let op of de persoon onduidelijk spreekt of niet meer uit de woorden komt. Laat de persoon een zin uit te spreken.

Tijd
Stel vast hoe laat de klachten bij de persoon zijn begonnen. Indien de persoon uiterlijk binnen 4,5 uren behandeld wordt, is de kans op herstel van hersenletsel groter.

Denk je dat iemand een beroerte heeft bel dan meteen 112 want bij een beroerte telt iedere seconde!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.