10 maart – Internationale Dag van de Nier | Mario Day | International Day of Awesomeness

Internationale Dag van de Nier

Het thema van World Kidney Day is: kinderen en nierziekten. Aan de hand van dit thema worden aan kinderen uit groep 6, 7 en 8 in de steden Utrecht, Nijmegen, Groningen en Amsterdam door artsen, onderzoekers en patiënten les gegeven over de nieren en hoe je er goed zorg kunt zorgen.
Dit initiatief komt af van de hoogleraar nierfysiologie Joost Hoenderop van het Radboud UMC. De Nierpatiënten Vereniging Nederland, de Nierstichting en het UMC Utrecht staan helemaal achter dit initiatief en werken ook samen met de hoogleraar.

De regionale nierpatiëntenverenigingen, universiteiten en hogescholen en de Nierpatiënten Vereniging Nederland organiseren verschillende activiteiten verspreid door heel Nederland. Klik hier voor een overzicht.

Zelf nierschade tegengaan? Minder zout is het devies.

Zelf kan je veel doen om nierschade te voorkomen. Minder zout eten is erg belangrijk, want te veel zout verhoogt de bloeddruk en kan nieren beschadigen. Daarom lanceert de Nierstichting op World Kidney Day een bewustwordingscampagne onder het motto ‘Wie van zijn nieren houdt, eet minder zout!’.

Mario Day

De Nintendo held Mario verscheen voor het eerst in Donkey Kong in 1981. Vanwege zijn immense populariteit werd Mario dé mascotte voor computer gigant Nintendo. De enorme succesvolle Super Mario Bros.-serie, waarin Mario en zijn tweelingbroer Luigi te zien zijn, domineerde de jaren ’80 en ’90. Wereldwijd zijn er al meer dan 210 miljoen exemplaren van Mario spellen verkocht en de videogame held verscheen in meer dan 200 games.

De datum 10 maart is niet zomaar gekozen voor Mario Dag. De Amerikanen korten maart af tot mar, zet het cijfer 10 er achter en dan zie je met een beetje fantasie de naam MAR10 staan. Dat wordt vandaag de hele dag Mario games spelen en pizza eten in je Mario T-shirt, wat een straf. 😉

International Day of Awesomeness

Tegenwoordig wordt het woord “awesome” te pas en te onpas gebruikt. Net zoals het woord “awkward”. Ik blijf het een raar fenomeen vinden hoe Engelse woorden moeiteloos worden verweeft in het Nederlands taalgebruik.
Maar hoe vertaal je nu in goed Nederlands het woord “awesome” als iemand tegen je zegt : “jij bent awesome!’ Een redelijk aanneembare vertaling kan in mijn optiek zijn: je bent gewoon ge-wel-dig!

Niemand is perfect, maar iedereen kan geweldig zijn.

Vandaag word je aangemoedigd om geweldig te zijn, geweldige dingen te doen en het waarderen en erkennen van de awesomeness van anderen.

De beste manier om deze dag te vieren? Wees gewoon jezelf, wees gewoon ge-wel-dig!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.