belichten Wereld Art Nouveau Dag

10 juni – Wereld Art Nouveau Dag | Landelijke Buitenspeeldag | IJsthee Dag | Veiligheidsdag | Internationale Wapenkunde Dag

8e editie Wereld Art Nouveau Dag

De Wereld Art Nouveau Dag is in het leven geroepen om het Europese Art Nouveau erfgoed in het zonnetje te zetten. Niet voor niets heeft men daar de datum van 10 juni voor gekozen. Het is de sterfdag van twee wereldberoemde Art Nouveau architecten: Antoni Gaudí en Ödön Lechner. Sinds 2013 organiseert het Réseau Art Nouveau Network (RANN) op Wereld Art Nouveau Dag een fotowedstrijd, met ek jaar een ander thema. Dit jaar is het Mijn Art Nouveau-archieven (My Art Nouveau Archives). Sluitingsdatum was 3 juni jongstleden. Volgend jaar weer een kans.

Wereld Art Nouveau Dag in Nederland

Den Haag wordt gezien als de Art Nouveau-hoofdstad van Nederland. En dat is de reden dat de meeste activiteiten in Den Haag zijn. Ook in andere steden valt er genoeg te beleven, maar ook online. Wat kun je onder andere verwachten:

  • Art Nouveau-wandelingen
  • workshops architectuurfotografie
  • patroon-drukken door middel van zeefdruk of een linoleumsnede
  • rondvaarten
  • tentoonstellingen

13e editie Landelijke Buitenspeeldag

Jihaaaa, we mogen weer buiten spelen! Ik ga er spontaan van zingen: Kom mee naar buiten allemaal, Dan zoeken wij de wielewaal, En horen wij die muzikant, Dan is zomer weer in ’t land, Dudeljo, klinkt zijn lied, Dudeljo, klinkt zijn lied, Dudeljo, en anders nie

Op de Buitenspeeldag zet Nickelodeon tussen 13.00 en 17.00 het scherm op zwart. Het idee hier achter is dat kinderen dan een zetje in de rug krijgen om lekker naar buiten te gaan. Maar beste ouders, vergeet ook niet de computer, tablet, spelcomputer, smartwatch en smartphone op “zwart” te zetten. De Buitenspeeldag is trouwens een initiatief van Nickelodeon en Jantje Beton en wordt elk jaar op de tweede woensdag van juni gehouden. Trouwens, dit jaar worden er geen grote speelevenementen georganiseerd. Overbodig om te zeggen waarom.

IJsthee Dag

Heerlijk voor de dorst; een glas ijskoude ijsthee, al dan niet opgefleurd met een schijfje citroen en/of ijsblokjes. Dat ik niet de enige ben die dat vind blijkt wel uit verkoopcijfers. De cijfers uit 2018 laten zien dat er overall 20% meer aan icetea werd verkocht als het jaar daarvoor. Unilever maakte bekend dat Lipton Ice Tea Green in 2018 zelfs een omzetplus van bijna 26% noteerde. Wat frappant is dat één op vijf icetea-aankopen nu nog de koolzuurhoudende variant betreft, dus de koolzuurvrije ijsthee maakt een opmars. Net zoals de i\suikervrije certea en de groenetheevarianten.

Maar je kunt ook zelf ijsthee maken!

Het internet staat vol met recepten om ijsthee te maken, al dan niet met een smaakje. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een makkelijk zelf te bereiden ijsthee.

Wat heb je nodig voor 6 glazen?
  • 6 theezakjes (smaak naar keuze)
  • 1,5 liter water
  • 1 citroen
  • eventueel verse blaadjes munt
Hoe ga je te werk?

Kook 500 ml water; als het water aan de kook is giet je het water in een kan. Vervolgens doe je de 6 theezakjes erbij en laat dit ongeveer 15 minuten trekken, of korter als je niet van sterke thee houdt.. Om het wat zoeter te maken kun je honing, zoetstof of gewoon suiker toevoegen. Na 15 minuten haal je de theezakjes eruit en voeg je 1 liter koud water toe. Zet de ijsthee (met verse blaadjes munt) in de koelkast om af te koelen. Serveer de ijsthee eventueel met een schijfje citroen.

Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht