10 december – uitreiking van de Nobelprijzen

Wie was Alfred Nobel?

Alfred Bernhard Nobel, geboren in Stockholm op 21 oktober 1833, was een Zweeds chemicus, internationaal industrieel, dichter en filantroop. Het bekendst is zijn uitvinding van het dynamiet in 1866.

Nobel bepaalde in zijn testament dat van de rente van zijn kapitaal van circa 32 miljoen Zweedse kronen elk jaar op zijn sterfdag, vijf Nobelprijzen moesten worden uitgereikt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de mensheid, voor bijzondere vondsten, ontdekkingen, onderzoeken, verrichtingen en aangelegenheden op diverse (wetenschappelijke) gebieden.

 • Sinds 1901 vindt de ceremoniële uitreiking van de Nobelprijzen jaarlijks plaats op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel is. De Nobelprijs bestaat uit een medaille, een persoonlijk certificaat en 10 miljoen Zweedse Kronen, hetgeen omgerekend circa 1,1 miljoen euro inhoudt. De eer en roem die de Nobelprijswinnaars ten deel valt, wordt veelal als het meest belangrijk van de Nobelprijs ervaren.
  De categorieën zijn:
  Nobelprijs voor de Natuurkunde
  Nobelprijs voor de Scheikunde
  Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde
  Nobelprijs voor de Literatuur
  Nobelprijs voor de Vrede
  Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economie

Ik eindig met de eerste 4 regels van een gedicht geschreven door Alfred Nobel, A Riddle.

Wil je het hele gedicht lezen ga dan naar:http://www.nobelprize.org/alfred_nobel/biographical/articles/erlandsson-2/riddle.pdf

A Riddle

You say I am a riddle – it may be
For all of us are riddles unexplained.
Begun in pain, in deeper torture ended,
This breathing clay what business has it here?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.