30 juni – Dag van het Wad | Nederlandse Veteranendag | Dag van de Afrikaanse Kabra’s | Wereld Asteroïdedag | Sociale Media Dag

Dag van het Wad

Een heel weekend lang vieren dat de Waddenzee uniek in de wereld is en sinds 2009 Werelderfgoed is, dat is Dag van de Wad. Twee dagen lang vol met uiteenlopende activiteiten: van slapen aan de Dijk in Noordpolderzijl tot aan een garnalenpelwedstrijd in Paesens-Moddergat, van een kwelderwandeling met de boswachter tot aan zeehonden vrijlaten op het wad en alles wat daar tussenin zit.

Nederlandse Veteranendag

De Nederlandse Veteranendag is in het leven geroepen om de meer dan 110.000 veteranen (m/v) de erkenning en de waardering te geven die ze verdienen. Deze feestelijke Veteranendag begint met om 09.45 met een aubade aan de veteranen en om 10.15 de ceremonie in de Ridderzaal in het bijzijn van Z.M. de Koning Willem-Alexander, minister-president Mark Rutte en minister Bijleveld. Aansluitend worden op het Binnenhof 60 herinneringsmedailles uitgereikt aan veteranen die net terug zijn van hun missie. Als speciale gasten zouden aanwezig zijn de oudste mannelijke (105) en vrouwelijke (100) veteraan van Nederland. De laatste berichten zijn dat de oudste veteraan de heer André du Pon moet afhaken wegens ziekte.

Wat is er te doen in Den Haag?

Om 13.00 begint de Veteranendag pas echt want dan start het defilé en de vliegshow (fly-past om 13.20). In totaal lopen dit jaar bijna 4.000 personen mee met het defilé. Muziekkorpsen, zowel militair als civiel, detachementen actief-dienende militairen van alle krijgsmachtdelen en veteranendetachementen van alle missies zijn daar bij opgeteld. Gedurende de gehele dag is er een groot festival gaande op het Haagse Malieveld.

Dag van de Afrikaanse Kabra’s

De traditionele Dag waarop de Nationale Plechtige Ceremoniële Spirituele reiniging van het Nationaal Slavernijmonument plaatsvindt.

Wereld Asteroïdedag

In december 2016 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen om de Internationale Asteroïdedag van 30 juni op internationaal niveau te vieren. Doel van Asteroïdedag is om elk jaar een dag te wijden aan de catastrofale gevolgen die een inslag van een asteroïde kan hebben op onze Aarde. Een inslag kan natuurrampen veroorzaken die uiteindelijk het einde van de mensheid kan betekenen.

De Toengoeska-explosie

De datum 30 juni heeft een speciale betekenis want op 30 juni 1908 ontplofte (geen inslag) boven de rivier de Stenige Toengoeska in Siberië een vrij grote meteoroïde. Naar schatting was deze ontploffing 1.000 keer krachtiger dan de atoombom op Hiroshima. Door de Toengoeska-explosie of Grote Siberische Explosie lagen over een gebied van 40 kilometer de bomen plat. Gelukkig gebeurde dit in een onbewoond gebied anders waren er veel slachtoffers gevallen.

Sociale Media Dag

Op 30 juni 2010 lanceerde Mashable, een populaire Engelstalige nieuwswebsite, de Social Media Day. Op Sociale Media Dag vieren we wereldwijd de impact die sociale media heeft op ons dagelijks leven. Tegenwoordig kun je sociale media zien als het hart van de wereldwijde communicatie.

Ongeacht op welk platform je actief bent, denk goed na wat je deelt op Sociale Media en laat je zeker niet over halen tot het maken van pikante filmpjes en/of foto’s. Ongeacht hoe oud je bent!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.