31 januari – Nationale Gedichtendag (Poëzieweek) | Dag van de Schooldirecteur | Verjaardag Prinses Beatrix | Dag voor Straatkinderen | Zebra Dag

Nationale Gedichtendag

Sinds 2000 is Stichting Poetry International de organisator van de Poëzieweek, het grootste poëziefeest in Nederland en Vlaanderen. Traditiegetrouw wordt de week geopend met de Nationale Gedichtendag. Niet alleen krijgt poëzie in de media meer aandacht maar ook de basisscholen in Nederland en Vlaanderen geven extra aandacht aan poëzie in hun lesprogramma’s. Doordat in veel steden veel activiteiten, optredens, publicaties, prijzen en feestelijkheden op Gedichtendag werden georganiseerd was één Nationale Gedichtendag gewoon te weinig. Daarom werd in 2013 besloten om van die ene dag een hele week te maken, zo is de Poëzieweek ontstaan.

 Poëziegeschenk: dichtbundel Vrij — wij?

Deze week is een waar walhalla voor de poëzieliefhebbers. Er worden niet alleen overal activiteiten georganiseerd maar je krijgt deze week ook het Poëziegeschenk cadeau bij aankoop van € 12,50 aan poëzie. Dit jaar is het Poëziegeschenk geschreven door de Vlaamse romancier, theaterauteur, dichter, scenarist en performer Tom Lanoye. Hoe mooi is dat! Voor meer inspiratie verwijs ik je naar poezieweek.com, klik hier en je weet waarom!

Thema van de 7e Poëzieweek: Vrede

Grijp deze dag aan om een gedicht te schrijven en te delen op social media met #gedichtendag. Gooi je haren los en geef de Shakespeare of Annie M.G. Schmidt die in je zit de ruimte.

Dag van de Schooldirecteur

Het is dus Dag van de Schooldirecteur op de basisschool. Op deze dag zetten de kinderen hun directeur letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes, een dag die overigens (hoofdzakelijk) in België wordt gevierd. In Nederland hanteren wij een andere datum: 8 april staat dan in het teken van de schooldirecteur.

Verjaardag Prinses Beatrix

Waar ze dit jaar uithangt op haar verjaardag? Geen idee, ik heb daaromtrent géén memo mogen ontvangen. Of ze nu samen met de kinderen en kleinkinderen haar verjaardag viert of dat ze op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche alleen in haar koninklijke onesie achter een advocaatje met slagroom zit, een driewerf hoera is wel op zijn plaats. Dus bij deze: Prinses Beatrix gefeliciteerd met uw verjaardag, hoera hoera hoeraaaaaaaaaa.

Internationale Dag voor Straatkinderen

De organisatie Jugend Eine Welt is verantwoordelijk voor het ontstaan van “Tag der Straßenkinder” (Street Children’s Day). In 2009 werd deze dag in het leven geroepen om de 75ste verjaardag van de heiligverklaring van Johannes (Don) Bosco wat extra kleur te geven. Don wie? Don Bosco! Een Italiaanse priester (1815 – 1888 ) die tijdens zijn priesterschap het trieste lot van de jongens uit de voorsteden van Turijn erg aantrok. Hij zette zich in om de levensomstandigheden van deze jongens te verbeteren. Hij bouwde huizen waar de arme jongens werden omgeschoold tot geschoolde werkkrachten, eerlijke mensen en bovenal goede christenen. Tja, je bent priester of niet.

Hij kreeg de eretitel van “koning van de straatjongens en apostel van de verwaarloosde jeugd”. In 1934 werd hij heilig verklaard. Zijn sterfdag, 31 januari, is tevens zijn feestdag en de Dag voor Straatkinderen.

Straatkinderen in Nederland?

Volgens de definitie van de Tweede Kamer (2010) zijn zwerfjongeren feitelijk of residentieel daklozen onder de 23 jaar met meervoudige problemen. Volgens schattingen uit 2016 leven in Nederland 12.400 zwerfjongeren. We spreken in Nederland dus  niet over straatkinderen maar over zwerfjongeren (thuisloze jongeren), omdat de jongeren die in Nederland van huis weglopen ouder zijn dan de straatkinderen ergens anders op de wereld. En omdat onze “straatkinderen” niet letterlijk op straat slapen, maar heen en weer zwerven tussen logeeradressen en slaapplaatsen bij instanties zoals de crisisopvang.

Internationale Zebra Dag

Wist je dat de zebra het internationale symbool is voor neuro-endocriene tumoren (NET)? Waarom vraag je je terecht af, hier volgt de verklaring: artsen leren in hun opleiding “als je hoefgetrappel hoort, dan zal dit wel van een paard komen ”, maar soms blijkt dit hoefgetrappel van de minder voorkomende zebra te zijn. Het paard is hierbij een veelvoorkomende ziekte, de zebra een zeldzame ziekte zoals NET. Gemiddeld ziet een huisarts in zijn/haar werkzame leven slechts één patiënt met een NET. Dit is de reden dat hij/zij eerder aan “een paard” denkt dan aan “een zebra” omdat de ziekte net zo als de zebra zeldzaam is.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.