1 april – Internationale Frivolitédag | Dag van de Grap

Internationale Frivolitédag

De exacte datum wanneer de eerste Internationale Frivolitédag was is door de jaren heen verloren gegaan wel heb ik ergens gelezen dat het tussen de 7 en 50 jaar geleden kan zijn. Allemaal heel leuk en aardig maar wat wordt er dan gevierd op Frivolitédag en hoe doen we dat dan? Wat is überhaupt frivolité? Laat ik met de laatste vraag beginnen.

Wat is frivolité?

Frivolité is de naam van een handwerktechniek. Met deze techniek is het mogelijk om kant te produceren, het resultaat lijkt veel op kantkloswerk. Het grootste verschil tussen frivolitékant en kantkloswerk is dat frivolitékant geknoopt is terwijl kloskant gevlochten en geweven kant is. En voor frivolitékant heb je in de regel één tot twee draden nodig, voor kloskant wel honderden!

Er wordt over het algemeen aangenomen dat zeelui en vissers aan de basis staan van frivolité, zij maakten tijdens hun lange reizen op zee decoratieve touwwerk voor hun vriendinnen of vrouwen. De (handwerk)techniek die zij gebruikten vertoont een opvallende gelijkenis met frivolité.

Hoe vier je Frivolitédag?

Ben je een frivolité beoefenaar zijn dan is het de bedoeling dat je vandaag frivolité onder de aandacht brengt en het promoot. Ben wel geen beoefenaar maar wil wel een paar voordelen met je delen. Één van de voordelen van frivolité is dat je het ook liggend kan doen, ideaal voor als je bedlegerig bent. Nog een voordeel is dat het ontspannend werkt en zelfs rustgevend is.

Mocht je toevallig iets in je klerenkast hebben hangen wat het eindresultaat is van je frivolité werk, trek dit aan op deze Internationale Frivolitédag want een betere manier om het te promoten is er niet!

1 april: Dag van de Grap

Ben jij zo’n goedgelovig naïef typetje die in elke 1 april grap trapt? Ik val helaas wel in die categorie en om me voor te bereiden op vandaag heb ik gister me grondig voorbereid. Alle krantenberichten onder de loep genomen, internet afgestruind om maar niet in ieder nieuwsbericht te trappen. Heb me ook voor vandaag voorgenomen om elke bericht te wantrouwen.
Maar dan ben ik er nog niet want er lopen hier in huis mensen rond die me graag op de kast jagen en helemaal op 1 april natuurlijk. Kan ze eigenlijk nog geen ongelijk geven ook.

Hoe heet 1 april in andere landen? Een paar voorbeelden:

  • Spanje en Latijns-Amerika, – Dia d’enganyar ( gekkendag ) op 1 april
  • Zweden – Dymmelsondagen, op de woensdag voor Pasen
  • Frankrijk, Zwitserland en Franssprekend België – Poisson d’avril ( dwaas van april )
  • België – verzenderkesdag ( Vlaamse streken ) of aprilvissen
  • Engelstalige landen – April Fool’s Day ( gekkendag )
  • Duitsland en Oostenrijk– Narrentag of Aprilscherz
  • Italië – Pesce d’Aprile ( de dwazen van april )

Wie gelooft me als ik vandaag aankondig dat ik maandag ga stoppen met roken? 🙂

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.