9 januari – Landelijke Dag voor de Preventieassistent

Mijn bijna meest favoriete onderwerp heeft te maken met de tandarts.
Nu wil ik eerlijk bekennen dat ik een broekschijter ben als het om de tandarts gaat. Dat stamt nog uit de tijd van de schooltandarts en dat de gewone tandarts een halve beul was, in mijn ogen dan. Onze tandarts had nog nooit van het woord behoedzaam gehoord. Er werd geboord, getrokken dat het een lieve lust was en achteraf bleek het ook nog eens overbodig te zijn geweest.

Liever een preventieassistent dan de tandarts

Op het moment dat ik uit huis ging ben ik ook jaren niet naar de tandarts geweest tot aan het moment dat ik wel moest. Dagen van te voren al zo bang dat ik ’s nachts niet kon slapen. En tja toen moest ik dié stoel in, mijn vuisten stevig gebald. Na de behandeling was ik zó wit dat ik nog 10 minuten in de stoel moest blijven zitten voordat ik er uit mocht. Maar mijn toenmalige tandarts heeft mijn angst serieus genomen en heeft mij geholpen om wat meer “relaxed” te zijn. De tandarts die ik nu heb is ook een geweldige tandarts, ik ga nu trouw 2x per jaar naar de tandarts. En gelukkig valt het aantal keren dat ik terug moet komen voor het vullen van een gaatje reuze mee.

Zing je mee?

En altijd als ik naar de tandarts moet of er maar überhaupt aan denk schiet mij het liedje
ik ben niet bang voor de tandarts” te binnen. We zullen maar zeggen, elke gek zijn/haar gebrek.

Maar goed het is de vandaag de Landelijke Dag voor de Preventieassistent. Wat is een preventieassistent eigenlijk? Een preventieassistent is een gediplomeerde assistente die speciaal is opgeleid om een aantal preventieve behandelingen uit te voeren in tandartspraktijk

Enkele voorbeelden van wat de preventie-assistente doet:

  • Het beoordelen van de gezondheid van het tandvlees
  • Het geven van uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten op het gebit.
  • Het geven van uitgebreide voorlichting over gebitsverzorging en poetsgedrag.
  • Het uitvoeren van een volledige gebitsreiniging, waarbij plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd.
  • Het uitvoeren van preventie behandelingen waaronder het aanbrengen van gebitsbeschermende middelen (bijv. fluoride)
  • Het polijsten van vullingen

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.