10 januari – Dag van de Eigenaardige Mensen

Zie hier een aantal synoniemen voor het woord eigenaardige:

afwijkend, apart, bevreemdend, bijzonder, bizar, buitenissig, curieus, dwaas, excentriek, fris, gek, karakteristiek, kenmerkend, maf, mal, merkwaardig, nieuw, onbekend, ongewoon, onhandig, opmerkelijk, onhandig, origineel, raar, singulier, specifiek, typisch, uitheems,verlaten, vreemd, vreemdsoortig, woest, wonderlijk, zeldzaam, zonderling.

Ik zou zeggen, pik er maar een aantal uit die op jou van toepassing zijn. Er zijn zoveel synoniemen dat er vast wel een paar tussen zitten. Voor mij in ieder geval wel, laat even in het midden welke 😉 Maar als je eens goed naar dit lijstje kijkt dan kan je eigenlijk maar één conclusie trekken, we zijn allemaal op onze eigen manier “eigenaardig”. Maar is daar iets mis mee dan? In mijn ogen niet. Want ben je eigenaardig als je je haren blauw verft, je schildpad een jas aantrekt of wanneer je spontaan in een supermarkt gaat dansen? Dag van de Eigenaardige Mensen is een nog niet officieel bestaande dag, maar mag er van mij best ééntje worden!

Waarom moeten we ons aanpassen?

Omdat we bang zijn niet geaccepteerd te worden en daardoor buiten de groep worden geplaatst. Aangezien wij mensen sociale wezens zijn willen we graag bij een groep horen en relaties aan gaan met andere mensen. Juist de mensen die daar lak aan hebben worden als “eigenaardig” betiteld. Maar we moeten de “eigenaardige mens” eren. Want de geschiedenis heeft ons geleerd dat vaak die mensen, die de massa als “eigenaardig” ziet, onze maatschappij grote vooruitgang hebben gegeven.

Bij de holbewoners liepen er al eigenaardige mensen rond, mensen die voor het eerst vuur hebben leren controleren. Hoe vaak zou mama holbewoner niet hebben geroepen, doe dat nu niet Pietje!
Het leren controleren van vuur is wel een essentieel onderdeel geweest van de menselijke ontwikkeling. En hoe vaak denk je niet, hoe komen ze erop? Maar juist de mensen die “out of the box” durven te denken en zijn, verrijken onze wereld met mooie (ook met minder mooie) uitvindingen/muziek/films/kunst/boeken etcetera.

Dus, lang leve de “eigenaardige mensen” !

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.