afbeelding versterkt dag van de duurzaamheid onderwijs

8 oktober – Dag van de Duurzaamheid Onderwijs | Wereld Eidag | Internationale Lesbiënne Dag | Archeologiedagen (BE) | Week van Duurzaamheid | Wereld Octopus Dag | Internationale dagen voor Weekdieren | Alkmaar Ontzet

Landelijke Dag van de Duurzaamheid Onderwijs

Van 2008 tot aan 2018 was de onafhankelijke duurzaamheidsorganisatie Urgenda de initiator van Dag van de Duurzaamheid. Op deze landelijke dag wordt er extra aandacht gevraagd voor duurzaamheid in het onderwijs. Dag van de Duurzaamheid is een begrip in het onderwijs: veel basisscholen, middelbare scholen én Mbo-scholen doen jaarlijks mee. Vanaf 2019 coördineert de Coöperatie Leren voor Morgen de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs. Coöperatie Leren voor Morgen is een samenwerking van ruim 100 partijen die duurzaamheid in het onderwijs nastreven. Hiertoe behoren onder andere Stichting Duurzame PABO en SME, en zij zijn ook degenen die de landelijke dag organiseren.

Waarom Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs?

Het antwoord op deze vraag heb ik geplukt uit de vraagbaak op dagvandeduurzaamheidonderwijs.nl. “We staan met elkaar voor grote duurzame uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan energie, klimaat, gezondheid en armoede (de SDG’s). In de samenleving van morgen is duurzaamheid het nieuwe normaal. Het is daarom belangrijk dat leerlingen en studenten nu al duurzaamheid als het nieuwe normaal zien en dat ze ervaren dat hun handelen er toe doet. De Dag van de Duurzaamheid geeft hier een jaarlijkse impuls aan. Door alle activiteiten van scholen zichtbaar te maken, laten we zien hoe groot de duurzaamheidsbeweging al is. Scholen inspireren elkaar, krijgen steun van lokale partners en genereren positieve media-aandacht

25e editie Wereld Eidagen

De Wereld Eidagen (World Egg Day) komen uit de koker van de IEC (International Egg Commission). Tijdens de IEC conferentie in Wenen in 1996 werd besloten dat de Wereld Eidagen elk jaar op de tweede vrijdag in oktober zou worden gevierd. Op deze dagen wordt het zeer voedzame en briljant veelzijdige ei geëerd. En aangezien het vandaag de tweede vrijdag van oktober is tikken we vandaag een extra eitje tegen de dop.

Eieren zijn gezond!

Jarenlang heeft het ei in het verdomhoekje gezeten. Cholesterol verhogend werd er gezegd. Op Wereld Eidagen wordt het ei gerehabiliteerd. Waarom is een ei goed voor je?

  • goede bron van eiwitten
  • rijk aan vitamine
  • bron van goede vetten
  • goed voor je hersenen
  • bevorderen de werking van je immuunsysteem

Archeologiedagen (BE)

Tijdens de Archeologiedagen worden verspreidt over België veel leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld themawandelingen, middeleeuwse oogstkoeken bakken met de foodarcheoloog, begeleide fietstochten en een archeologische site. Je kan wel stellen dat de Archeologiedagen je bij uitstek de gelegenheid bieden om kennis te maken met alle facetten van archeologie. De Nederlandse Archeologiedagen zijn al geweest, de volgende staan gepland op 17, 16 en 19 juni.

Nog meer dagen (en week) staan te glimmen op 8 oktober

Deel dit bericht