Foto voor banner afkomstig van Natuur & Milieu
Dag van de Doggybag
Als ik het woord “doggybag” zie staan dan schiet bij mij meteen het grapje uit de vorige eeuw te binnen. Kijk, lieve kijkbuiskindertjes toen ik nog een kleine Gina was hadden we niet van die hippe namen als doggybag of foodybag. We hadden in die tijd überhaupt (ook al zo’n lekker Nederlands klinkend woord) nog niet zo veel verengelste woorden als nu. Maar dit terzijde. Wat was het grapje. Kom tie: een gezin ging uiteten en toen de buikjes vol zaten bleef er nog best veel over. Pa vroeg aan de ober: “Wilt u wat overblijft in een zakje doen, dat is voor de hond”. Waarop de kinderschaar dan in koor riep “Joepie, we krijgen een hond . We krijgen een hond”. Dat was humor in de 20e eeuw.
Wie is op het idee gekomen voor Dag van de Doggybag?
Dat is Natuur & Milieu. Waarom? Om het taboe op de doggybag te doorbreken riepen zij in 2018 de 9e oktober uit tot Dag van de Doggybag. Doel? Om voedselverspilling tegen te gaan. Hoe gaan we deze dag vieren? Als je vandaag gaat uiteten en er blijven restjes over, vraag dan om een doggybag. Natuur & Milieu zou het super vinden als je de reactie van je tafelgenoten of het personeel wilt delen op social media. Gebruik daarvoor hashtag #dagvandedoggybag.
Foodybag of doggybag?
Ik raak wel een beetje in de war. Diezelfde Natuur & Milieu introduceerde op de Horecava 2020 samen met minister Schouten een nieuwe term voor de doggybag, namelijk de foodybag. Moet ik een doggybag nu foodybag noemen, dus dan is het eigenlijk Dag van de Foodybag. Of was het maar een eenmalige actie? Of is, zoals staat te lezen op Wikipedia, een doggybag een restorestje? Verwarring alom. Wie weet het nog?
Nationale Krokettendag
Nationale Krokettendag hebben we te danken aan culinair journalist en mega krokettenliefhebber Johannes van Dam. Ter nagedachtenis aan hem is de Nationale Krokettendag in het leven geroepen. Waarom op 9 oktober? Op die dag verscheen het Krokettenboek van Johannes van Dam. Niet alleen Johannes van Dam at graag een kroketje, klaarblijkelijk wij allemaal. De gemiddelde Nederlander eet meer dan 25 kroketten per jaar. En welke kroket heeft de voorkeur? Op 1 de rundvleeskroket, op 2 de kalfskroket en op 3 de goulashkroket.
Krokettenfeitjes:
- de vleeskroket is een culinair hoogstandje uit Frankrijk; in 1691 schreef de kok van Lodewijk XIV al over een recept voor “croquets”
- het was in die tijd een chique warm tussengerecht ter grootte van een ei dat werd opgediend voor de soep
- het oudste Nederlandse krokettenrecept dateert uit 1830
- tot aan WOII was het een luxe product voor de gegoede burgerij, na de WOII werd het een snack
- het wereldrecord kroketten eten staat op naam van Jaap ter Naam, in 1998 at hij in één uur tijd 68 kroketten
- de Krokettenmotie is een motie van Jan Peter Balkenende (1993); daarin staat dat mensen van de gemeente recht hebben op een kroket als hun vergadering tot na 23:00 duurt
In België wordt met een kroket meestal een aardappelkroket bedoeld, daar zit alleen aardappelpuree in. In Nederland stoppen we eigenlijk alles in een kroket van camembert tot zeewier, van nasi tot bier het maakt ons allemaal niks uit. Vegan of glutenvrije kroketten zijn er zelfs ook.
Het is echt dringen op de kalender volgen nog, 6 “dagen van”
- Natuur- en WandelCoachDag
- Nacht van de Duisternis (BE)
- Museumnacht Den Haag
- Universele Muziekdag
- Friese Molendag
- Landelijke Uilendag (→ geannuleerd, komt terug in 2023)
En nog 5 internationale dagen en 2 werelddagen:
- Internationale Bier en Pizza Dag
- Wereldpostdag
- Internationale Dag van de Trekvogel
- Internationale Dag van de Palliatieve Zorg
- Wereld Zombiedag
- Internationale Pinotage Dag
- Internationale dag van de Krantenbezorger