8 januari – Aardbeiendag | Aarde Rotatie Dag | Elvis Presley | Typendag

10e editie Aardbeiendag

Aardbeiendag is specifiek bedoeld voor de aardbeiensector en niet zo zeer voor de consument. De Vlaamse consument krijgt een aardbeiendag in de Week van de Korte Keten. Tenminste dat was vorig jaar zo.

Dit jaar viert Aardbeiendag haar tienjarig jubileum in 1931 Congrescentrum Brabanthallen te ‘s-Hertogenbosch. Een dag met interessante lezingen over bijvoorbeeld de marktontwikkelingen, Brexit gevolgen, de toekomst van de aardbeienteelt en plantgezondheid. Dat laatste onderwerp past natuurlijk naadloos in het Internationale Jaar van de Plantgezondheid. Uiteraard zijn er ook de nodige activiteiten op de beursvloer.

Aarde Rotatie Dag

De reden dat we vandaag Aarde Rotatie Dag (Earth Rotation Day) vieren is dat op 8 januari 1851 de Franse natuurkundige Léon Foucault in de kelder van zijn huis met een slinger van slechts 2 meter en een gewicht van 5 kilogram ontdekte dat de aarde ronddraait. Om de wereld te overtuigen pakte hij het groots aan. In het Panthéon (Parijs) werd aan een 67 meter lange koord een bol van 28 kg opgehangen. Op de vloer van het Panthéon kwam een laagje zand. Door de slingerbeweging werd er een klein streepje door het zand getrokken. Et voilà! Hiermee werd en plein public aangetoond dat de aarde draaide. Chapeau Foucault!

Elvis Presley

Even een korte opfriscursus: Elvis Presley wordt ook wel The King of Rock and Roll genoemd. Hij werd geboren op 8 januari 1935 en overleed op 16 augustus 1977 op zijn landgoed Graceland. Hij heeft 23 jaar gezongen en in die tijd 134 liedjes gemaakt. In juli 1954 nam Elvis Presley bij Sun Records zijn eerste plaat op. Zijn eerste single “That’s All Right” werd zo’n succes dat Elvis op slag beroemd werd.

Elvis heeft in maar liefst 33 bioscoopfilms gespeeld, waaronder Jailhouse Rock. De Bredanaar Dries van Kuijk, beter bekend als Colonel Parker, was de manager van Elvis. In 1967 trouwde Elvis met Priscilla Ann Beaulieu en een jaar later (1 februari 1968) werd hun dochter Lisa-Marie geboren. Zij en Michael Jackson waren getrouwd van 1994 tot 1996. Maar dat terzijde.

Vandaag zou hij 85 jaar geworden zijn

De meeste mensen zijn er toch wel van overtuigd dat Elvis is overleden maar er lopen mensen rond die er heilig van overtuigd zijn dat The King nog leeft. Levend of niet, vandaag is zijn 85e verjaardag. Hoe vier je als echte fan de verjaardag van Elvis? Je gaat naar de bios want daar draait eenmalig Elvis: That’s The Way It Is. Dat is en muziekdocumentaire over het legendarische optreden van Elvis Presley in het Las Vegas International Hotel tijdens de zomer van 1970.

Wereld Typendag

De roots van Wereld Typendag (World Typing Day) liggen in Maleisië. Typing Day is oorspronkelijk bedacht door Team TAC (Typo Auto Corrector). Men wil met deze dag jonge mensen enthousiasmeren om goed Engels te leren typen. Als ondersteuning heeft Team TAC de SecondKey ontworpen, dat is een computerprogramma dat automatisch de spelling corrigeert. Samen met Microsoft Maleisië wordt de software momenteel verbeterd en uitgebreid tot meer talen dan Engels alleen.

Deel dit bericht