6 juni – Pinksterdrie en Bokkiesdag | VN Russische Taaldag | Herdenking Operation Overlord | Internationale Beatles Fandag | Zero Plastic-Week

Bokkiesdag op Pinksterdrie

In de Zaanstreek werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog op tweede Pinksterdag 1574 strijd geleverd tegen de Spanjaarden. Op “derde Pinksterdag” wordt ieder jaar nog de bevrijding van de Spaanse bezetting gevierd en dat noemen we “Pinksterdrie”. Vroeger werd er op Pinksterdrie naar Purmerend afgereisd om daar een bokkie te kopen op de veemarkt die het grasveld bij veel huizen moest “maaien”. Maar dankzij de opkomst van grasmaaiers is de veemarkt vervangen door een Bokkiesdag, een kroegentocht per fiets waarbij Bockbier wordt geschonken.

VN Russische Taaldag

Binnen de Verenigde Naties worden zes officiële talen gehanteerd: Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Russisch en Spaans. Om de meertaligheid en de culturele diversiteit te bevorderen en te beseffen hoe belangrijk interculturele communicatie is heeft sinds 2010 elk van deze talen ook zijn/haar eigen “dag van”.

Herdenking Operation Overlord

Operation Overlord was de codenaam voor de invasie om het bezette West-Europa te bevrijden van de Duitsers. Dat je misschien nog nooit van Operatie Overlord hebt gehoord kan ik me voorstellen maar van D-Day heb je vast wel eens gehoord al is het maar omdat je de film Private Ryan of de serie Band of Brothers hebt gezien.

11e D-Day Festival Normandië (20 mei t/m 18 juni)

Sinds 2007 wordt jaarlijks de geallieerde landingen van 6 juni 1944 herdacht met het D-Day Festival Normandy. De geallieerde landingen waren het begin van de bevrijding van West-Europa. De VVV-kantoren van de D-Day-stranden presenteren hun gebied op zijn best. Klik hier voor het complete programma overzicht.

Internationale Beatles fandag

De niet doorgewinterde Beatles fan zal misschien niet weten waarom 6 juni een belangrijke datum is. We gaan even terug in de tijd, op woensdag 6 juni 1962 ontmoeten The Beatles de producer George Martin. Ze hadden een afspraak voor een auditie waaraan een opnamesessie van vier nummers gekoppeld was. George Martin was zo gecharmeerd van de muziek die hij hoorde dat hij The Beatles een platencontract bij EMI aanbod. The Beatles tekende en de rest is geschiedenis!

06/06 @ 6

Om de Internationale Beatles fandag op gepaste wijze te vieren zullen radiostations wereldwijd “All You Need Is Love” draaien. Dat gebeurt om 18.00 Britse (zomer)tijd (06.00 PM), dat is in Nederland om 19.00 (CEST).

Zero Plastic-Week van 5 t/m 11 juni

Gisteren is de Zero Plastic-Week begonnen, het principe van deze week is simpel; koop een week lang geen nieuw plastic, dus ook geen producten die verpakt zijn in plastic. Wat je in huis hebt gebruik je gewoon maar voor de rest zul je alternatieven moeten verzinnen. Als je mee wilt doen aan de Zero Plastic-Week dan heb ik een paar tips voor je:

  • was je handen met een stuk zeep in plaats van vloeibare uit een plastic flacon
  • koop wijn in een glazen fles met een natuurlijke kurk
  • koop statiegeldverpakkingen
  • neem je eigen mok mee naar het werk
  • maak je eigen allesreiniger van bijvoorbeeld citroen en azijn

Hoe ga je terrorisme te lijf: oog om oog, tand om tand? Nee, “All You Need Is Love, Love is All You Need”.
https://www.youtube.com/watch?v=EKiqthx0GKw

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.