5 maart – Dag van de Maximumsnelheid | Nationale Week van de Nestkast | Werelddag voor Energie-Efficiëntie

Dag van de Maximumsnelheid

Soms trappen we onbewust het gaspedaal wat dieper in dan toegestaan en overschrijden we de maximumsnelheid. Om ons bewuster te maken van ons rijgedrag en de gevolgen daarvan komt de Helmondse afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN) met het 4 jaar durende project Dag van de Maximumsnelheid.

Een mooi initiatief dat natuurlijk niet alleen geldt voor Helmond en omgeving. Het is een landelijk probleem, en daarom kan iedereen Dag van de Maximumsnelheid aangrijpen om in de eigen buurt een actie te organiseren voor meer bewustwording over het rijgedrag. Meer informatie over de Dag van de Maximumsnelheid en over de rest van de campagne, inclusief tips om zelf mee te doen, staan op denkaanmax.nl.

De Nationale Week van de Nestkast (4 t/m 10 maart)

We isoleren onze huizen, dichten gaten en kieren en in onze tuinen worden hagen en heggen vervangen door houten schuttingen. Hierdoor wordt het voor vogels steeds moeilijker om goede natuurlijke huisvesting in dorpen en steden te vinden. Dat is de reden dat Vogelbescherming Nederland en CJ Wildbird Foods de Nationale Week van de Nestkast organiseren. Zij willen ons stimuleren om nestkasten op te hangen.

Alle vogels onder dak

Je kunt natuurlijke een kant-en-klare nestkast kopen maar leuker is het om er zelf één te maken. Op eigenwijzetuin.be staat duidelijk informatie voor het maken van een nestkast voor de pimpelmees, koolmees, zwarte mees, ringmus, huismus, bonte vliegenvanger, grauwe vliegenvanger, witte kwikstaart, boomklever, kleine en grote bonte specht en vleermuizen. Timmer er maar flink op los zodat alle vogels hun eigen (onder)dakje hebben.

Wist je trouwens dat de afmeting van de invlieg opening bepaalt welke vogel er komt broeden?

  • pimpelmees: doorsnede 30 mm, 19,5 cm vanaf de bodem
  • koolmees: doorsnede 32 mm, 19,5 cm vanaf de bodem
  • huismus: doorsnede 35 mm, ongeveer 20 cm vanaf de bodem
  • ringmus: doorsnede 40 mm, ongeveer 20 cm vanaf de bodem

Werelddag voor Energie-Efficiëntie

Sinds 1998 wordt World Energy Efficiency Day op 5 maart gehouden. Het initiatief zag het licht tijdens de eerste internationale bijeenkomst over energie-efficiëntie in Oostenrijk. Het doel van deze werelddag is mensen meer bewust maken van de noodzaak om het energieverbruik te verminderen en tevens dient de dag als aansporing om over te stappen op duurzame energiebronnen.

De term “energie-efficiëntie” wordt in de regel niet gebruikt wanneer er gesproken wordt over gedragsveranderingen bij de consument. Het gaat hoofdzakelijk over diensten en producten. Het verbeteren van de energie-efficiëntie is daarom ook gebaseerd op de verbetering van processen, aanboren nieuwe niet-fossielen energiebronnen, recycling en consuminderen.

Hoe kunnen we bijdragen aan energie-efficiëntie?

Op een redelijk eenvoudige manier kunnen we het hele jaar door een steentje bijdragen: doe het licht uit en schakel elektrische apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt, vervang oude apparaten door energiezuinige nieuwe, gebruik vaker het openbaar vervoer of de fiets en als laatste tip: als je klusjes moet doen doe het dan overdag, scheelt je weer een lamp aan doen. Deze kleine acties hebben een positieve invloed op het milieu én op onze portemonnee. Een klassiek win win situatie!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.