6 maart – Aswoensdag | Luizendag | Europese dag van de Logopedie

Askruisje halen op Aswoensdag

Van oudsher zijn Aswoensdag en Goede Vrijdag verplichte vastendagen voor de katholieken onder ons. Ben je gedoopt en tussen de 18 en 60 jaar? Dan mag je op de vastendagen Aswoensdag en Goede Vrijdag één volledige maaltijd nemen. Gelukkig heeft de Rooms-katholieke Kerk de regels omtrent het vasten versoepeld. Als je tegenwoordig gedurende de veertigdagentijd je onthoudt van bepaalde luxe of gewoontes zoals roken, televisie kijken, snoep of alcohol is dat ook prima. Wat wel vaak wordt gedaan is het geld dat je uitspaart doneren aan een goed doel ( *Team Gina*? 🙂 ). Het grote voordeel van het vasten is dat je wel lekker je “wintervetrolletjes” kwijt raakt.

Landelijke Luizendag

Jottm het is weer Landelijke Luizendag! Net zoals de vorige edities wordt de Landelijke Luizendag georganiseerd door het Landelijk Steunpunt Hoofdluis in afstemming met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Regio Noord is vorige week maandag (25 februari) al met school begonnen dus het is goed mogelijk dat in regio Noord een aantal scholen vorige week woensdag Luizendag hebben gehouden. En in Regio Zuid gaan de kids in verband met carnaval pas 11 maart weer naar school, dus dan lijkt het me aannemelijk dat Luizendag op 13 maart wordt gehouden. Zo landelijk is de Landelijke Luizendag dan ook weer niet in mijn optiek.

Regio Midden Nederland vandaag weer luizenvrij?

Afijn, eergisteren hebben de leerlingen uit Regio Midden een folder met instructies van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis gekregen die ze (als het goed is) aan hun ouders hebben gegeven. Nu was het de bedoeling dat alle ouders gisteren thuis de kinderen gingen uitkammen en dat vandaag de kinderen door het luizenteam op school nog een keer worden gecontroleerd. De hamvraag van de dag: is iedereen weer luizenvrij?

Europese dag van de Logopedie

Om de bewustwording van logopedische- en slikproblemen te vergroten werd in 2004 door de European organisation of Speech and Language Therapists de Europese Dag van de Logopedie in het leven geroepen. Het doel van dit jaarlijkse evenement is om het bewustzijn van communicatie- en slikstoornissen en de rol van spraak- en taaltherapeuten te vergroten. Met het thema van dit jaar wordt de hulpverlening aan mensen met een aandoening in het autistisch spectrum belicht. Op deze dag zullen taal- en spraaktherapeuten in heel Europa samenkomen om workshops, trainingssessies, mediadekking en conferenties te organiseren om het thema onder de aandacht te brengen en de rol van de logopedisten.

CPLOL (Comité Permanent de Liaison des Orthophonistes / Logopèdes de l’Union Européenne of Standing Liaison Committee of Speech and Language Therapists / Logopedists in the European Union)) is de Europese organisatie voor spraak- en taaltherapie die 35 professionele verenigingen uit 32 landen verenigt. CPLOL heeft haar 30-jarige jubileum vorig jaar mogen vieren.

Wat is het Autisime Spectrum Stoornis?

Autisme of Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is een levenslange aandoening die van invloed is op alle aspecten van het leven. Het staat bekend als een spectrum stoornis omdat er zo’n grote variatie in het type en ernst van symptomen is.

Hoewel elk persoon met ASS anders is, vinden kinderen en volwassenen met autisme het moeilijk om de wereld waar te nemen zoals andere mensen, hebben ze moeite met sociale interactie en ervaren non-verbale en verbale stoornissen in de communicatie, het begrijpen van ongeschreven regels, samenspelen of het plannen en organiseren.

Verder vinden ze het moeilijk om hun eigen gevoelens en die van andere te begrijpen. Sommige mensen met ASS hebben ook moeite met begrijpen, spreken, lezen en schrijven.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.