dodenherdenking 2020

4 mei – Dodenherdenking 2020 | Brandweerdag | Star Wars dag | Respecteer Kippen dag

Dodenherdenking 2020

De Nationale Dodenherdenking 2020 op de Dam maakt ieder jaar een grote indruk op me; de 2 minuten stilte, het taptoe-signaal, de kranslegging, de toespraken, het zingen van het Wilhelmus. Ik krijg er elk jaar weer kippenvel van. En dit jaar, het jaar waarin we 75 jaar bevrijd zijn maar ook het jaar van de corona-pandemie, wordt de herdenking nog intenser, nog stiller en indrukwekkender dan deze normaliter al is.

Vanavond zal tijdens de Dodenherdenking 2020 op de Dam in Amsterdam geen publiek aanwezig zijn. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen in alle stilte een krans bij het Nationaal Monument. Minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité zullen de stille getuige zijn.

Taptoe-signaal en Wilhelmus

Iedere geoefende blaas instrumentalist wordt uitgenodigd om vanavond van huis uit het taptoe-signaal mee te spelen. Als je meedoet begin dan om exact 19:58:30, dan ben je op tijd klaar voor de twee minuten stilte. Je hoeft niet op zoek naar bladmuziek, klik hier en je komt op de juiste pagina terecht van het Nationaal Comité. Na de twee minuten stilte volgt het Wilhelmus. Natuurlijk zingen we die allemaal uit volle borst(en) mee. De herdenking is traditiegetrouw live op televisie te volgen. Op NPO 1 begint de uitzending om 19.00 uur met de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Internationale Brandweerdag

Op International Firefighters’ Day (IFFD) wordt wereldwijd stilgestaan bij het niet altijd ongevaarlijke werk van de brandweerman en -vrouw en bij alle omgekomen brandweerlieden. In Nederland wordt niet veel aandacht aan deze dag geschonken. Als je denkt dat brandweerlieden alleen maar met hun spuit spelen, dan zit je er langs.

De brandweer doet meer dan alleen het voorkomen en bestrijden van brand. Tot het takenpakket hoort ook: voorlichting en advies over brandveiligheid geven, rampenbestrijding, het redden van mensen en dieren, hulpverlening bij ongevallen met gevaarlijke stoffen, crisisbeheersing en risicobeheersing.

Nationale herdenking voor genodigden op 20 juni

In Nederland vindt jaarlijks bij het Nationaal Brandweermonument in Schaarsbergen de nationale herdenking plaats, altijd op de derde zaterdag in juni. Tijdens de herdenking staat men stil bij de moed en daadkracht van de tijdens de uitoefening van het vak omgekomen brandweerlieden. Hoe en of de herdenking dit jaar gaat plaats vinden was nog niet duidelijk. So wie so zullen op die dag zoveel mogelijk posten en kazernes de brandweervlag tussen 12.00 en 15.00 uur halfstok hangen.

Star Wars dag

Waarom wordt op Star Wars Day de hashtag #maythe4thBeWithYou gebruikt? De echte fan weet dat natuurlijk maar voor diegene die het niet weet een korte uitleg. In alle Star Wars films wordt vaak de zin “May the Force be with you” als algemene begroeting gebruikt. Die zin is nogal rap omgetoverd tot “May the Fourth be with you.” en daarom vieren we op 4 mei Star Wars Day.

Dus schrik niet als je vandaag op het werk een zwaar hijgende collega in je nek hebt hangen, hij/zij probeert Dart Vader na te doen. En kijk niet raar op als je op straat mensen in een Star Trooper pakkie ziet vechten met lichtzwaarden.

Internationale Respecteer Kippen dag

In 2005 lanceerde United Poultry Concerns International Respect for Chickens Day. Een wereldwijde protestdag tegen het lijden en misbruiken van kippen in de Agribusiness, voor experimenteel onderzoek, hanengevechten en andere wreedheden. Kom in actie voor kippen.

Deel dit bericht