ondersteuning voor blog international sweater vestival

4 december – International Sweater Festival | Internationale Dag van de Banken | Internationale Dag van de Cheeta | Wereld Natuurbehoud Dag | Internationale Dag van de Preventie van Chemische Rampen | Internationale Cabernet Franc dag

International Sweater Festival

Het “International Sweater Vestival” werd in 2007 bedacht door Carolyn Johnson een verslaggeefster van de The Boston Globe en wordt gevierd op de tweede vrijdag na Thanksgiving. Natuurlijk is dit geen serieuze “dag van”. Deze dag is bedoeld als vrolijke parodie op alle “dagen van” met serieuze onderwerpen over ziektes of idealen. Het is simpel, International Sweater Vestival is voor alle mensen die een spencer durven te dragen.

Hoezo spencer? Er staat toch sweater?

Is inderdaad lichtelijk verwarrend. De definitie van het Engelse woord sweater op de enige officiële website die over het Sweater Vestival gaat staat de volgende omschrijving: Fleece vesten met een rits, Goretex of andere moderne vocht afvoerende bodywarmers met veel zakken worden niet geaccepteerd. Sweaters zijn gewoon pullovers zonder mouwen gemaakt van bijvoorbeeld wol, katoen of mohair. Ze mogen ook nog knoopjes of glitters hebben maar absoluut géén leer! Met andere woorden: spencers!

Internationale Dag van de Banken

Vorig jaar riep de Algemene Vergadering van de VN 4 december uit tot Internationale Dag van de Banken. Een dag waarop stil gestaan wordt bij de rol die ontwikkelingsbanken spelen bij het financieren van duurzame ontwikkeling en het verstrekken van kennis. Maar ook als erkenning voor hun vitale rol tot het verbeteren van de levensstandaard. Dus een feestelijke dag vandaag want we vieren voor de eerste keer International Day of Banks.

Wat is een ontwikkelbank?*

Een ontwikkelingsbank is een bank die bedrijven, financiële instellingen en projecten in ontwikkelings- en opkomende landen ondersteunt met onder ander krediet, participaties, garanties en andere activiteiten die lokaal ondernemerschap bevorderen.

De bekendste Nederlandse ontwikkelingsbank is De Nederland Financierings Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO). FMO financiert bedrijven, projecten en financiële instellingen uit ontwikkelingslanden en opkomende markten. Momenteel is FMO actief in ca. 60 landen. De grootste ontwikkelingsbank in de wereld is de Wereldbank.

*(bron: banken.nl)

Internationale Dag van de Cheeta

De International Cheetah Day is door het Cheetah Conservation Fund uitgeroepen om aandacht te vragen voor de bescherming van de cheeta, één van de meest bedreigde katachtigen in Afrika en Iran. Er is voor 4 december gekozen omdat dit de geboortedag is van Khayam, een cheeta die met de hand werd opgevoed door Laurie Marker. Waarom is Khayam zo bijzonder? Dr. Marker nam in 1977 Khayam mee naar Afrika om te zien of ze haar kon leren om te jagen in het wild. Door middel van trial-and-error (leren van je fouten) werd Khayam een succesvol jager.

De cheeta is essentieel

Als het snelste landzoogdier neemt de cheeta een unieke plaats in binnen hun ecosysteem en heeft ze de reputatie als één van de meest succesvolle jagers in de dierenwereld. Als de cheeta wordt bedreigd na een succesvolle jacht, heeft ze de neiging om een prooi te verlaten en opnieuw te gaan jagen. Dit maakt de jachtluipaard een leverancier van eenvoudige maaltijden voor andere grotere roofdieren en vleesetende aaseters. De cheeta’s zijn de hoeksteen binnen hun ecosysteem en houden de populatie van kleine grazers en kleine zoogdieren op peil.

Echter het snelste landzoogdier loopt een race tegen de klok, de klok van het uitsterven. Het jachtluipaard wordt bedreigd door onder andere stroperij en verlies van zijn habitat. Wie zal de race winnen? De klok of de cheeta?

Deze internationale dagen verdienen ook aandacht

Deel dit bericht