afbeelding versterkt anti pesticiden dag

3 december – Wereld Anti Pesticiden Dag | Internationale Dag voor Mensen met een Beperking | Internationale Dag van de Baskische Taal

Wereld Anti Pesticiden Dag

In 1998 besloot het internationale Pesticide Action Network International (PAN) om 3 december uit te roepen tot de “No Pesticides Use Day”. Deze dag werd in het leven geroepen om ’s werelds ergste chemische ramp te herdenken. En het publiek bewust te maken van de schadelijke effecten van pesticiden. Wat gebeurde er precies? De bestrijdingsmiddelenfabriek van Union Carbide in Bhopal (India) explodeerde op 3 december 1984. Hierdoor kon het dodelijk gas (methylisocyanaat) ontsnappen. De ramp kostte toentertijd in korte tijd veel slachtoffers en als je het aantal door de jaren heen meerekent kom je op meer dan 500.000 gewonden en 20.000 sterfgevallen.

Gevolgen pesticiden besmettingen

PAN heeft de tragedie van Bhopal naar voren geschoven als een voorbeeld van een tragisch geval van chemische pesticidenbesmetting waar de slachtoffers tot op de dag van vandaag onder lijden. Over de hele wereld blijven de voortdurende productie, distributie en het gebruik van chemische pesticiden verwoestende gevolgen hebben voor mens en milieu. Hoewel acute gevallen van pesticidenvergiftiging een punt van zorg zijn, zijn de chronische langetermijneffecten zoals kanker en hormoonontregelende effecten een steeds grotere wordende zorg.

No Pesticides Use Week

Jarenlang stond de No Pesticides Use Day (NPUD) op de “dagen van” kalender. Sinds 2010 werd tijdens de bijeenkomst van de Pesticides Task Force besloten om de dag uit te breiden naar een hele week. De campagne No Pesticides Use Week (NPUW) begint op 3 december en eindigt op 10 december.

Internationale Dag voor Mensen met een Beperking

Sinds 1992 wordt jaarlijks de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking gevierd. En net zoals elke andere “dag van” heeft de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking ook een doel. Namelijk de rechten en het welzijn van personen met een handicap in alle lagen van de bevolking te bevorderen. En men hoopt dat mensen zich meer bewust worden van de situatie van personen met een handicap. Zowel op het politieke, sociale, economische en culturele vlak.

Het thema van de International Day of Persons with Disabilities (IDPD) dit jaar is: Niet alle handicaps zijn zichtbaar. Wat zijn dan die onzichtbare handicaps? Denk hierbij aan: psychische aandoeningen, chronische pijn of vermoeidheid, zicht- of gehoorstoornissen, diabetes, hersenletsel, neurologische aandoeningen, leerverschillen en cognitieve stoornissen.

Internationale Dag van de Baskische Taal

Elk jaar op 3 december wordt wereldwijd de Internationale Dag van de Baskische Taal gevierd. Euskararen Eguna zoals de Basken zeggen. Deze dag werd al in 1948 opgericht door de Society for Basque Studies en werd in 1995 officieel erkend door de autonome Baskische regering en de Koninklijke Academie van de Baskische Taal (Euskaltzaindia).

De initiator koos voor 3 december omdat het de feestdag is van Sint Franciscus Xaverius. Dit was een Spaanse jezuïeten-missionaris uit Navarra. Volgens de legende waren zijn laatste woorden in het Baskisch, de moedertaal van Xaverius. Sint Franciscus Xaverius is mede-patroonheilige van de Baskische provincie Nafarroa (samen met San Fermín).

Deel dit bericht