afbeelding versterkt vesak

26 mei – Vesak | Wereld Dracula Dag | Werelddag van de Otter | Dag van het Gescheiden Kind | Dag van de Stagiair | Wereld Roodharige Dag | Wereld Lindy Hop Dag | Dag van de Leerlingenraad (BE) | Werelddag van het Product

Vesak

Vesak, ook bekend als Wesak, Sanskriet Vaishakha en Pali Vesakha, is een van de belangrijkste boeddhistische festivals. Het valt op de dag van de volle maan in de maand mei (in de hindoe kalender Vaisakha) en is wereldwijd de meest heilige dag voor de miljoenen boeddhisten. De leringen van de Boeddha en zijn boodschap van mededogen, vrede en goede wil hebben miljoenen beroerd. Miljoenen mensen over de hele wereld volgen de leer van de Boeddha en herdenken op de Dag van Vesak de geboorte, het bereiken van de verlichting en het overlijden van de Boeddha. De feestdag wordt officieel gevierd vanaf 1950 en is sinds 1999 een door de Verenigde Naties erkende feestdag

Wat zijn de tradities op Vesak?

De tradities op Vesak zijn: vasten, liefdadigheidswerk doen, gekooide vogels en dieren vrijlaten, het bezoeken en het geven van aalmoezen aan de armen en behoeftigen. Met stille marsen en/of meditaties in de avond komt er een eind aan deze feestdag. Maar niet iedereen viert Vesak zo. Voor andere is het de vrolijkste dag van het jaar. Ze versieren hun huis met lantaarns en bloemen, en bezoeken de tempel. Om zijn verlichting te vieren worden beelden van Boeddha versierd met lichtjes, en gelovigen lopen er met lampen of aangestoken kaarsen omheen.

Wereld Dracula Dag

World Dracula Day werd in 2012 in het leven geroepen door The Whitby Dracula Society 1897 en wordt jaarlijks populairder. Het verhaal van Dracula (van de hand van Bram Stoker) kennen we allemaal wel, tenminste daar ga ik van uit. Bij mij kwam de vraag omhoog: waarom bedacht The Whitby Dracula Society 1897 Wereld Dracula Dag? Wat is de link tussen Whitby en Bram Stoker? Stoker bezocht in 1890 het Engelse vissersdorpje Whitby. Tijdens zijn verblijf verbleef hij in het pension van mevrouw Veazey aan Royal Crescent 6, Whitby (adres is speciaal voor de fans). Stoker werkte in die periode aan een nieuw verhaal dat zich afspeelde in Stiermarken in Oostenrijk, met een centraal personage genaamd graaf Wampyr.

De perfecte locatie voor inspiratie

Wat typisch iets is voor Whitby en dat terugkomt in Dracula is de trap met 199 kronkelende treden naar de top van de klif. In Stoker’s roman rent Dracula 199 treden omhoog naar het kerkhof bij de St. Mary’s kerk. Waar hij dat vandaan heeft is appeltje eitje. Whitby’s winderige landtong, de draconische ruïnes van de abdij en een kerk omringd door vliegende vleermuizen waren de perfecte ingrediënten voor zijn nieuwe roman. In de tijdsperiode waarin Stoker leefde was de gothic literatuur het meest favoriete. Voor de setting van hun boeken hebben gothic auteurs een voorliefde voor vervallen ruïnes, oude kastelen, kerkers en kloosters gesitueerd in Europa of het Verre Oosten. Whitby’s winderige landtong, de ruïnes van de abdij, een kerk omringd door vliegende vleermuizen waren een prima inspiratiebron voor Stoker.

Er zijn nog 6 andere “dagen van” die onze aandacht graag willen:

Deel dit bericht