wafeldag

25 maart – Wafeldag | Dag van Solidariteit voor Ontvoerde en Vermiste VN-medewerkers | Herdenkingsdag van de Slachtoffers van Slavernij en de Trans-Atlantische Slavenhandel | Zeekoe Waarderingsdag | Mediawijsheid Congres | Grote Rekendag | Dag van de Duitse Taal | Tolkien Leesdag | Dag van het Ongeboren Kind

Internationale Wafeldag

Wat hebben de Zweedse Våffledagen te maken met de Dag van het Ongeboren Kind? Alles! De oorsprong van wafeldag gaat wat eeuwen terug en is vermoedelijk per ongeluk ontstaan. In de christelijke religie viert de wereld namelijk op 25 maart Maria Boodschap. Vårfrudagen op zijn Zweeds. De dag dat de aartsengel Gabriël Maria een bezoek brengt en haar verteld dat God haar heeft uitverkoren om de moeder van zijn Zoon te worden. Hoe en waarom uiteindelijk Vårfrudagen (Maria Boodschap) zijn verbasterd tot Våffledagen maakt me niet uit. Wafels zijn gewoon lekker. Lang leve Wafeldag!

Recept Zweedse Wafels

Hoe kan je Wafeldag het beste vieren? Niet zo moeilijk, door wafels te eten. Het lekkerste is om ze zelf te maken. Om je een eindje op weg te helpen heb ik alvast een recept opgesnord voor de allerlekkerste Zweedse wafels. Je hoeft er geen gekkigheid voor in huis te halen. Ingrediënten voor ongeveer 6 wafels: 150 g bloem, 1 tl bakpoeder, 1/4 tl zout, 2 tl suiker, 2 gesplitste eieren, 2,5 dl volle melk, 80 g gesmolten boter.

Meng bloem, bakpoeder, zout en suiker in een kom. Klop er de eidooiers, melk en boter door. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag. Laat het beslag ongeveer een half uurtje rusten. Bak daarna de wafels in een wafelijzer goudbruin en knapperig. In Zweden is de hartvormige wafelijzer is de meest voorkomende. Heerlijke met jam (sylt in het Zweeds) en een beetje (ongezoete) slagroom.

Solidariteit voor Ontvoerde en Vermiste VN-medewerkers

De Internationale Dag van Solidariteit voor Ontvoerde en Vermiste VN-medewerkers wordt elk jaar sinds 1986 gevierd. Elk jaar worden VN medewerkers en hulpverleners ontvoerd voor losgeld of om een politiek punt te maken. Vandaag is een dag om stil te staan bij alle omgekomen medewerkers van de Verenigde Naties die tijdens hun werk door geweld om het leven zijn gekomen.

Om VN-personeel en vredestroepen te beschermen is vanaf 2013 is de Convention on the Safety of United Nations and Associated Personnel in het leven geroepen. Een verdrag om het VN-personeel en de vredeshandhavers, alsook die in de niet-gouvernementele gemeenschap en de pers te beschermen. Minder dan de helft van de VN-lidstaten heeft dit verdrag geratificeerd. Dat zegt genoeg.

Dag van de Slachtoffers van Slavernij en de…..

Jaarlijks gedenken en eren we op 25 maart de slachtoffers van slavernij en de Trans-Atlantische slavenhandel. De Trans-Atlantische slavenhandel was de grootste gedwongen, en meest onmenselijke, migratie in onze geschiedenis. Gedurende meer dan 400 jaar (van 1501 tot 1830) werden meer dan 15 miljoen mannen, vrouwen en kinderen het slachtoffer van deze tragische Trans-Atlantische slavenhandel.

Met de kennis van nu één van de donkerste hoofdstukken in de menselijke geschiedenis. De erfenis van deze migratie is nog steeds duidelijk aanwezig. Grote populaties van mensen van Afrikaanse afkomst die in heel Amerika wonen. De les die wij van deze zwarte periode uit onze geschiedenis kunnen en moeten leren is welke gevaren er schuilen in racisme en vooroordelen.

Zeekoe Waarderingsdag

Elke laatste woensdag van maart is het International Manatee Appreciation Day, de dag waarop deze spectaculaire zoogdieren in het zonnetje worden gezet. Burgers’ Zoo is de enige dierentuin in Nederland die een koppel zeekoeien heeft rondzwemmen.

Corona-virus “dagen van” afgelastingen update:

Deel dit bericht