25 februari – Vastenavond | Pannenkoekdag | Herdenking Februaristaking | Internationale CI-dag

Vastenavond

Vastenavond kent vele benamingen; het wordt onder andere ook Vette Dinsdag, Dikke Dinsdag, Pancake Day of Mardi Gras genoemd. Hoe Vastenavond ook mag heten het is altijd de dinsdag voor Aswoensdag, het begin van de veertigdaagse vastentijd. Vastenavond staat in veel landen in het teken van pannenkoeken eten. Waarom pannenkoeken zul je denken. Laat ik het je uitleggen: in de middeleeuwen en de moderne christelijke periode werden pannenkoeken gebakken omdat ze bestaan uit suiker, vet, melk, bloem en eieren. Het nuttigen van deze rijke voedingsmiddelen mocht niet tijdens de vastentijd.

Het liturgische vasten had als regel dat men gewone voedzame maaltijden moest eten en al helemaal niet mocht genieten van lekker buitensporig eten. In veel culturen betekende dat geen vlees, geen zuivelproducten en geen eieren. Aangezien het zonde was om etenswaar zomaar weg te gooien werd op de dinsdag voor Aswoensdag dus pannenkoeken gebakken. En zo is de traditie van pannenkoek eten op Vastenavond (aka Pannenkoekdag) ontstaan.

De Vasten avond die komt an

Het vastenavondlied Vasten-avont schijnt al eeuwenlang in de mondelinge traditie hebben bestaan, heb ik gelezen. Het wordt kort na 1600 voor het eerst gesignaleerd en staat vermeld in het Tweede Delfs Cupidoos schighje van Arnold Bon uit 1656:

Vasten-avont*

De Vasten avond die komt an,

Wy singen ho man ho,

Geeft ons een pannekoek uyt de pan,

En so men Heer also

En nu’t Vasten avont is

Nu zijn alle keeltjes fris, dirdon dirdon dirdon dan

Dirdon deyne herspelen gaat gewis.

*op de melodie van de Liereman

Herdenking Februaristaking

De Februaristaking van 1941 heeft nationaal en internationaal grote indruk gemaakt. Het was de enige politieke staking in heel Europa tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s in bezet gebied. Klik hier voor meer achtergrondinformatie. Elk jaar herdenken we deze daad op 25 februari bij de Dokwerker in Amsterdam. De directe aanleiding voor de staking waren de razzia’s op 22 en 23 februari 1941. Tijdens deze razzia”s werden 427 Joodse mannen tussen de 18 en 35 jaar opgepakt en gedeporteerd. Slechts 2 van hen zouden de oorlog overleven. Het schijnt dat een trambestuurder als eerste het werk neerlegde op 25 februari. Hulde!

Internationale CI-dag

In 2005 heeft de Spaanse CI-gebruikers organisatie AICE (Asociaciones de Implantados Cocleares de Espana) 25 februari uitgeroepen tot Internationale CI-dag, een dag waarop de CI-gebruiker wereldwijd positief onder de aandacht wordt gebracht. Waar staat de afkorting CI voor? Dat is de afkorting voor Cochleair Implantaat.

Een Cochleair Implantaat (CI) is een deels geïmplanteerd hoortoestel. Met de CI wordt geluid omgezet in elektrische pulsen die de gehoorzenuw stimuleren waardoor een dove of ernstig slechthorende weer geluiden kan waarnemen. De CI neemt als het ware de functie over van de zintuigcellen in een beschadigd binnenoor (slakkenhuis) en stimuleert elektrisch de intact gebleven gehoorzenuw.

Deel dit bericht