26 februari – Aswoensdag | Vastentijd | Pistachenoten Dag | Vertel een Sprookje-dag

Aswoensdag

De carnavalskleren kunnen weer de kast in, het is vandaag Aswoensdag. Straks het askruisje halen maar eerst nog even nagenieten van het carnaval onder het genot van een drankje en een harinkje. Maar wat betekent dat askruisje? Wat is de symboliek van Aswoensdag? Het askruisje is een traditie van de Rooms katholieke kerk en heeft een rijke en complexe symboliek. Je zegt hiermee zoiets als: Ik ben as en Jezus werd as voor mij. Moet je gelovig zijn of tot een kerk behoren om een askruisje te halen? Het antwoord daarop is nee. Op Aswoensdag mag iedereen een askruisje halen. Grappig feitje: het askruisje komt nergens voor in de Bijbel.

Een symbool van berouw

Het askruisje is van oorsprong een symbool van berouw, boetevaardigheid en voorbereiding op het Paasfeest. Het as van het askruisje is afkomstig van de verbrande palmtakken van het jaar er voor, dit is sinds de 14de eeuw al zo. De palmtakken zijn het teken van overwinning en zegepraal daarentegen staat de as voor vernedering en berouw. De uitdrukking “in zak en as zitten” stamt ook uit die tijd want bij de boeteling werd toentertijd het as over iemands hoofd gestrooid en diegene droeg een zak als boetkleed. Vandaar dat men zei “in zak en as zitten”. Waarom wordt er een kruisje gezet? Vroeger was het halen van een askruisje bestemd voor zondaars die officieel tot boete waren veroordeeld, later ging men ervan uit dat iedereen tegen God of zijn medemensen had gezondigd.

Veertigdagentijd is hetzelfde als Vastentijd

De veertigdagentijd begint op Aswoensdag met een boeteviering. Het omvat de periode van Aswoensdag tot Pasen maar als je de dagen optelt kom je uit op 46 dagen. Traditioneel wordt er op zondagen niet gevast dus blijven er 40 werkelijke vastendagen over. Van oudsher is Aswoensdag, samen met Goede Vrijdag, een verplichte vastendag voor de katholieken onder ons. Dus ben je gedoopt en tussen de 18 en 60 jaar dan mag je op de vastendagen één volledige maaltijd nemen.

De regels zijn versoepeld

Gelukkig heeft de Rooms-Katholieke Kerk de regels omtrent het vasten versoepeld. Als je tegenwoordig gedurende de veertigdagentijd je onthoudt van bepaalde luxe of gewoontes zoals roken, televisie kijken, snoep of alcohol is dat ook prima. Wat wel vaak wordt gedaan is het geld dat uitgespaard is doneren aan een goed doel. Er zijn nog katholieken die meerdere dagen achter elkaar niet eten maar ik geloof niet dat dat er veel zijn.

Wereld Pistachenoten Dag

Terecht dat pistachenoten in het zonnetje worden gezet. Meer mensen zouden moeten weten hoe gezond het is om pistachenoten te eten. Want wist jij dat pistachenoten veel belangrijke stoffen bevatten, waaronder eiwitten, vezels en vitamines (B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (o.a. kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium)?

Waarom is het eten van pistachenoten zo gezond?

Ben jij op de hoogte van de gunstige effecten die deze verantwoorde snack op je (fysieke) gezondheid heeft? Hier komen een paar voorbeelden: weinig calorieën (30 pistachenoten zijn ongeveer 100 calorieën), hoge voedingswaarde rauwe pistachenoten (bevatten de meeste vitaminen en mineralen), gezonde vetten (90% van de vetten in de pistachenoot is onverzadigd), verdediging tegen diabetes (suikerziekte), een verminderde kans op netvliesveroudering, lustopwekkingen de pistachenoot helpt bij opname van ijzer.

Vertel een Sprookje-dag

Tell a Fairy Tale Day is bij uitstek de dag om even terug te gaan naar je eigen kindertijd en op zoek te gaan naar jouw favoriete sprookje. Misschien heb, je net zoals ik, nog het sprookjesboek waaruit je moeder en/of vader je voorlas. Het voorlezen was natuurlijk ook een middel om nog niet te hoeven slapen, maar wat een heerlijk moment was dat toch altijd. Liggend in je bedje luisterend naar de stem van je moeder die met passie voorlas uit één van de sprookjes van de gebroeders Grimm. Maak net zoals je moeder herinneringen van een voorlezende moeder voor je eigen kinderen. Wedden dat ze daarop met net zo’n fijn warm gevoel op terugkijken als jijzelf.

Deel dit bericht