24 juli – Nationale Neven en Nichtendag | Amelia Earhart Dag

Nationale Neven en Nichtendag

Vroegûh zag ik mijn neefjes en nichtjes regelmatig, was het niet bij de opa’s en oma’s dan wel tijdens de talrijke verjaardagen in de familie en natuurlijk op 1 januari en andere al dan niet verplichtte feestdagen. Nu zie ik mijn neven en nichten sporadisch, en als ik ze tegen het lijf loop is het meestal alleen maar bij crematies of begrafenissen. Maar op een gegeven moment zijn alle grootouders, ouders, ooms en tantes de wereld uit en wanneer zien we elkaar dan weer? Nou daarvoor is de Nationale Neven en Nichtendag in het leven geroepen voor al die neven en nichten die een zetje in de rug nodig hebben om elkaar weer eens te zien.

Wie was Amelia Earhart?

Amelia Earhart, geboren op 24 juli 1897, was een Amerikaanse luchtvaartpionier. Op slechts 23-jarige leeftijd mocht ze voor het eerst meevliegen als passagier en na die ervaring wist ze wat ze wilde, ze wilde zélf vliegen! Zo gezegd zo gedaan, in 1921 ging ze vlieglessen nemen en op 15 mei 1923 werd Amelia de 16e vrouw die haar vliegbrevet bemachtigde.

In 1931 trouwde ze met uitgever en publicist George Palmer Putnam. Een jaar later, op 11 januari 1932, was ze de eerste vrouw die solo en non-stop van Amerika naar Groot-Brittannië vloog. Bijkomstig feitje: dat was precies vijf jaar na Charles Lindbergh dit had gedaan. Door deze prestatie verdiende ze haar bijnaam “Lady Lindy”.

Was Amelia Earhart een spion?

De meest spannende theorie voor de verdwijning van Amelia Earhart is dat ze een spion was voor de Amerikaanse regering. Er werd gesuggereerd dat voordat ze begon aan wat de langste vlucht om de wereld moest worden (zo’n 47.000 kilometer) haar vliegtuig werd uitgerust met speciale camera’s zodat ze foto’s van de Japanse militaire installaties op eilanden in de Stille Oceaan kon nemen. Echter, toen haar vliegtuig op 2 juli 1937 in de buurt van de Marshalleilanden crashte werden Earhart en haar navigator Fred Noonan gevangenen genomen door de Japanners.

Deze theorie is gebaseerd op een foto die ontdekt werd in het Amerikaanse Nationaal Archief. De foto werd genomen op Jaluit, een atol in de Stille Oceaan dat tot de Marshalleilanden behoort. De vrouw in de rode cirkel zou qua lichaamsbouw en haarstijl prima Amelia Earhart kunnen zijn en de man die helemaal rechts staat wordt aan de hand van zijn haarlijn gezien als Fred Noonan. (bron: History Channel, Inside Edition, The Cut, Fox)

Op earhartonsaipan.com kun je lezen dat diverse ooggetuigen Amelia Earhart en Fred Noonan na hun verdwijning daadwerkelijk hebben gezien. Volgens verklaringen zouden beiden gearresteerd zijn door de Japanners en gevangen gezet op het Oceanisch eiland Saipan. Volgens de verhalen zou Earhart daar in een gevangeniscel gestorven zijn aan dysenterie. Saillant detail: in 1944 zouden Amerikaanse mariniers haar vliegtuig en aktetas hebben gevonden en snel daarna vernietigd.

Botten van Earhart gevonden! Of toch niet?

Begin maart van dit jaar kwam het wereldnieuws naar buiten dat de in 1940 gevonden botten op het eiland Nikumaroro toch van Amelia Earhart waren; mysterie opgelost zou je denken. Niet iedereen was het eens met de conclusies van de studie van professor emeritus in de antropologie Richard Jantz. De auteur geeft zelf al toe dat hij enkele aannames moest doen. En besluit met de zin: “Totdat definitief het tegendeel wordt bewezen, is de meest overtuigende theorie dat het wel om haar stoffelijk overschot gaat”. Net als Fox Mulder wil ik graag geloven, maar eerlijk gezegd komt het mij allemaal niet echt geloofwaardig over.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.