23 juli – Roze Maandag | Wereld Sjögren’s Dag | Internationale Yada Yada Yada Dag

Roze Maandag

Met meer dan 230 attracties verdeeld over 3 kilometer en met 1,5 miljoen bezoekers kun je met recht zeggen dat de Tilburgse Kermis de grootste kermis van de Benelux is. Heel het Tilburgse centrum staat 10 dagen (20 juli t/m 29 juli) in het teken van de Tilburgse Kermis. Met gemiddeld 300.00 bezoekers is de drukst bezochte dag van de Tilburgse Kermis de Roze Maandag. Roze Maandag staat elk jaar in het teken van saamhorigheid, integratie en tolerantie ongeacht geaardheid. Hiermee is het één van de grootste homo-emancipatie evenementen van Nederland. Het feestje begint om 12.00 uur.

Wereld Sjögren’s Dag

Op Wereld Sjögren’s Dag wordt wereldwijd de geboortedag (23 juli 1899) van de Zweedse oogarts Henrik Sjögren herdacht. Dr. Henrik Sjögren ontdekte in 1933 deze systeemziekte en werd naamgever. Het vaststellen van deze aandoening heeft veel patiënten geholpen die op zoek waren naar antwoorden betreffende hun gezondheidsproblemen. Wereld Sjögren’s Dag is ook een bewustwordingsdag voor ons allen en geeft alle patiënten, die aan deze ziekte lijden of de symptomen hebben, de aandacht die ze verdienen.

Wat is het Syndroom van Sjögren?

Sjögren is een chronische reumatische auto immuun systeemziekte waarbij apocriene klieren (vochtafscheidende klieren) ontstoken raken en de slijmvliezen in de mond, de ogen en op alle andere plaatsen in het lichaam uitdrogen. Op dit moment is er geen genezing voor Sjögren, maar een vroege diagnose en een juiste behandeling kunnen ernstige complicaties van de ziekte voorkomen. Het Syndroom van Sjögren komt overal ter wereld voor en maakt geen onderscheid in gender, huidskleur of leeftijd.

BOLD

In 2012, toen de diagnose bijna zes jaar in beslag nam, lanceerde de Sjögren’s Syndrome Foundation (SSF) de BOLD campagne. Een campagne om in 5 jaar tijd de tijd tot het krijgen van een diagnose met 50% te verkorten. Dit doel werd bereik in 2018! Nu duurt het gemiddeld nog geen 3 jaar (2,8) voordat je een formele diagnose krijgt.

Wil je meer informatie over Sjögren dan verwijs ik je graag naar de Nationale Vereniging Sjögrenpatiënten. Naast voorlichting en informatie verstrekking komen zij op voor de belangen van Sjögren en non-Sjögren siccapatiënten. Daarnaast faciliteren ze ook lotgenotencontact bijeenkomsten en informatieve bijeenkomsten.

Internationale Yada Yada Yada Dag

Voor de fans van de tv-serie Seinfeld zal dit geen onbekende uitdrukking zijn maar andere mensen, zoals ondergetekende, zullen de wenkbrauwen fronsen bij deze dag én uitdrukking. Waarom voor de fans van Seinfield niet onbekend? “The Yada Yada” heet de 147e aflevering van de tv-serie Seinfeld. Om precies te zijn seizoen 8, aflevering 19. In die aflevering stond het woord, zoals de titel het al verraad, “yada” centraal.

Wat betekent “yada”?

Algemeen neemt men aan dat het een verbastering is van het Britse woord “yatter”, dat babbelen betekend. “Yada, yada, yada” heeft ongeveer dezelfde betekenis als: en ga zo maar door, enzovoorts of bla bla bla. De uitdrukking is in de Verenigde Staten populair geworden sinds het in 1997 in de tv-serie Seinfeld werd gebruikt.

De oorsprong van het woord “yada” is niet helemaal duidelijk. Er bestaan een aantal theorieën, onder andere dat het een klanknabootsing is van het woord “blather” of misschien wel van de Noorse uitdrukking “Jada, Jada”, dat ongeveer dezelfde uitspraak en interpretatie heeft. Wie het weet mag het zeggen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.