23 oktober – Dag van het Ploegpaard | Lili Marleen Dag | Schoonmoederdag | Dag van de Mol

Dag van het Ploegpaard

In het Drentse museumdorp Orvelte zullen vandaag op Dag van het Ploegpaard tientallen deelnemers uit binnen- en buitenland strijden om de wisselbeker voor beste ploeger. Maar er wordt op Dag van de Ploegpaard niet alleen gestreden voor de wisselbeker, er zijn demonstraties en wedstrijden en er is een kleine markt met ondere andere streekproducten en oude ambachten. Voor meer informatie en het laatste nieuws ga naar orveltepoort.nl.

Lili Marleen Dag

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum brengt vandaag een ode aan de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog: Lili Marleen. Je kunt vanmiddag (van 12.00-17.00 uur) een doorlopend programma bijwonen met een publiekslezing gegeven door historica Wietske van der Spek, een filmdocumentaire en live muziek door Majorie Scholtz. Zij brengt onder meer een vertolking van het legendarische lied. Wil je meer achtergrondinformatie over dit lied? Klik hier.

Duitsers en geallieerden adoreerde Lili Marleen

Lili Marleen is méér dan een soldatenlied over afscheid en een onzekere thuiskomst. Het oorspronkelijk Duitse lied was populair onder zowel Duitse als geallieerde troepen. Het lied verwoordde de menselijke gevoelens in oorlogstijd treffend: de scheiding van geliefden, heimwee, eenzaamheid en angst voor de dood. De uitwerking ervan reikt tot ver na de oorlog.

Wanneer gaan wij Schoonmoederdag vieren?

In Nederland nog niet echt bekend; in Amerika daarentegen vieren ze sinds 2002 deze dag op de vierde zondag in oktober. Wie deze dag bedacht heeft is onbekend, hoogstwaarschijnlijk door bloemenzaken en/of wenskaartenbedrijven, maar dat neemt niet weg dat schoonmoeder ook een eigen dag verdient. Want laten we eerlijk zijn, niet ieder schoonmoeder is een Cruella de Vil.

Ook al hebben schoonmoeders een slechte naam, verdienen ze de reputatie wel die zij hebben? Zijn ze echt zo bemoeiziek, die betweterige manipulatieve loeders? Zo’n 75% van de vrouwen vindt dat echt. Maar wat ik shockerende vind is dat 1 op 6 mannen hun schoonmoeder aantrekkelijker vindt dan de eigen vrouw. En houd je vast…..ruim 6 op de 10 mannen voelt zich seksueel aangetrokken tot hun schoonmoeder en een kwart daarvan heeft meerdere keren geflirt met de schoonmoeder. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd hebt! 

Internationale Dag van de Mol

Nee, het is niet de internationale dag van Momfer de Mol uit de Fabeltjeskrant maar van de mol die gebruikt wordt bij scheikunde. De mol is net als een dozijn (12) of een gros (144) een aanduiding voor een aantal. Het aantal deeltjes in één mol wordt gegeven door de constante van Avogadro, aangeduid met het symbool NA, en is ongeveer gelijk aan 6,022 14 × 10 tot de macht 23.

May the MOLES Be With You”

Mole Day wordt gevierd door chemici, chemie studenten en chemie liefhebbers op 23 oktober van 6:02 tot 18.02. De tijd en datum zijn afgeleid van het getal van Avogadro. Als je dat getal opschrijft op de Amerikaanse manier dan krijg je 06:02 10/23. Et voilà, daar heb je (de tijd en) de datum van vandaag.

De orginele uitvoering van Lili Marleen uit 1938 gezongen door Lale Andersen.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.