22 september – Autoloze dag | Wereld Neushoorndag | Hobbit Dag | Wereld CML Dag

Autoloze dag

Bij voorkeur wordt op de laatste dag van de Mobiliteitsweek de Autoloze dag georganiseerd. Dat verklaart meteen waarom we elk jaar op of rond 22 september er aan herinnerd worden dat we in een auto gedomineerde maatschappij leven. Worden we er aan herinnerd dat het beter voor ons en het milieu zou zijn als de autoloze dag niet bij één dag zou blijven. Wereld Autovrije Dag kan ons laten zien, horen en ruiken hoe onze steden er uit zouden zien zonder rijdende auto’s.

Deze dag is verder bedoeld om onze beleidsmakers duidelijk te maken dat de prioriteit aan fietsers en wandelaars moet worden gegeven. De overheid moet gestimuleerd worden om het openbaar vervoer goedkoper te maken, het enige wat ze nu doen is meer geld voor meer asfalt.

Autoloze dag wordt dit jaar in 2.141 steden verspreid over 46 landen op verschillende manieren georganiseerd, allen met het zelfde doel: terugdringen van het aantal auto’s in de straten. Het nut van een autovrije dag is een dag met minder files, minder stikstofdioxide in de lucht, een verminderde vraag naar benzine en minder geluidsvolume. Als dat niet lonend is? Dus kom op Nederland, in de benen voor een autovrije dag!

Vier Wereld Neushoorndag

Op het hoogtepunt van zijn bestaan waren er 165 verschillende soorten neushoorns. Anno 2017 zijn er 5 soorten overgebleven en hun aantal is in 40 jaar met bijna 25% verminderd. Naar schatting zijn er:

  • Javaanse neushoorn: tussen de 61-63
  • Sumatraanse neushoorn: 100
  • Indische neushoorn: ongeveer 3.000
  • Zwarte neushoorn: tussen de 5.040-5.458
  • Witte neushoorn: tussen de 19.666-21.085

( bron: www.rhino911.com

Het kan ook anders!

Op de zwarte markt is een kilo neushoornhoorn € 40.000 waard, en daar ligt het probleem maar ook de oplossing. De Zuid-Afrikaanse neushoorn-fokker John Hume uit Klerksdorp (SA) kwam volgens eigen zegge met de oplossing: waarom niet één keer per jaar de (verdoofde) neushoorns ontdoen van hun hoorns en daarna via een veiling verkopen? De tegenstanders van dit idee vrezen dat juist hierdoor meer neushoorns worden gedood. In augustus van dit jaar organiseerde John Hume toch de eerste internetveiling. Het werd niet echt een doorslaand succes, er kwamen weinig kopers op af.

Hobbit Dag

Sinds het jaar (1987) waarin The American Tolkien Society Hobbit Dag voor het eerst invoerde, vieren fans en Tolkien-aanhangers over de hele wereld de verjaardag van de twee meest geliefden Hobbits, Frodo Baggins en Bilbo. Toch is niemand helemaal zeker dat de verjaardagen op 22 september vallen. Volgens de “Shire-kalender“, welke afwijkt van de Gregoriaanse, valt Hobbit Dag op 12 september, misschien zelfs op de 14e. .

10e Wereld CML Dag

De datum waarop Wereld Chronische Myeloïde Leukemie Dag (CML) valt verwijst symbolisch naar de genetische afwijking die aanwezig is bij 95% van patiënten met CML. De chromosomen 9 en 22 delen namelijk een stukje van hun materiaal met elkaar en vormen zo een abnormaal hybride chromosoom. Deze genetische afwijking is de oorzaak van CML. Voor meer informatie verwijs ik je door naar CML Advocates Network.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.