afbeelding versterkt osteoporosedag

20 oktober – Wereld Osteoporosedag | Internationale Voornaamwoord Dag | Nationale Piemeldag | Werelddag voor Waardigheid | Internationale Chef-kok dag | Internationale Dag van de Luchtverkeersleider | Internationale Dag van de Luiaard | Wereldstatistiekdag | Europese Statistiek Dag | Wereld Energie Dag

Wereld Osteoporosedag

Op Wereld Osteoporosedag wordt extra aandacht gegeven aan osteoporose en osteopenie. Maar wat is osteopenie? Osteopenie is het (pijnloze) voorstadium van osteoporose. Osteopenie ontstaat doordat het evenwicht tussen de botopbouw en -afbraak verandert. Het geleidelijke proces van botverlies wordt osteopenie genoemd. Als de botdichtheid vervolgens nog verder afneemt, kan het overgaan in osteoporose (botontkalking). Ben je 60 jaar of ouder en denk je dat je osteopenie of osteoporose hebt, klik op deze link voor de risicotest.

Wie lopen het meeste risico?

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen en één op de vijf mannen van 50 jaar en ouder een osteoporotische fractuur. Osteoporose zorgt ervoor dat botten zwak en breekbaar worden, zodat ze gemakkelijk breken. Zelfs door een lichte val, een niesbui of een plotselinge beweging kun je dan iets breken. Fracturen veroorzaakt door osteoporose kunnen levensbedreigend zijn en een belangrijke oorzaak van pijn en langdurige invaliditeit.

Op Wereld Osteoporosedag in 5 stappen naar gezonde botten

  1. beweging → regelmatig bewegen want rust roest
  2. voeding → eet genoeg botgezonde voedingsstoffen zoals calcium, vitamine D en eiwitten
  3. levensstijl → zorg voor een gezond gewicht, vermijd roken en overmatig drinken
  4. risicofactoren → zorg dat je weet of je behept bent met risicofactoren op osteoporose
  5. testen en behandeling → laat je testen zodat je weet of je medicatie nodig hebt of dient te veranderen van levensstijl

Internationale Voornaamwoord Dag

In 2018 werd voor de eerste keer Internationale Pronouns Day georganiseerd. Er werd gekozen om deze dag elke derde woensdag van oktober te organiseren. Internationale Voornaamwoord Dag is een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het persoonlijk (binaire) voornaamwoord. Wat wordt bedoeld met een persoonlijk voornaamwoord (pv)? Een pv is een woord dat personen aanduidt. Dat zijn: ik, je, jij, jou, me, mij, u, hij, zij, het, we, wij, ons, jullie, zij (meervoud), ge, gij, hem haar, hen hun.

Transgender Netwerk Nederland kiest voornaamwoord

Zij is de persoonsaanduiding voor een vrouw en hij voor een man. Dat hebben we op de lagere school geleerd. Maar met welke pv spreek je transgender- en geslachtsconforme mensen aan zonder hen te kwetsen? Een transgender vrouw identificeert zich als een vrouw en een transgender man identificeert zich als een man. Dus die spreek je ook zodanig aan. Maar wat als je je geen man of vrouw voelt? Dan heet dat met een duur woord non binaire trans(gender) personen.

Hoe spreek je hen aan? De gebruikelijke binaire voornaamwoorden kan je niet gebruiken. Transgender Netwerk Nederland (TNN) zag dit in en schreef in 2016 een wedstrijd uit voor een non-binaire voornaamwoord. Er is uiteindelijk gekozen voor hen, hen en hun.

Nationale Piemeldag

De Nationale Piemeldag is gebaseerd op het Japanse Kanamara Matsuri (IJzeren Penis Festival). Als je nu denkt dat dagenvanhetjaar steeds platvloerser wordt, mijn excuses. Maar zoals met zoveel dagen heeft ook Nationale Piemeldag een diepere betekenis dan alleen maar platvloersheid. Waarom Nationale Piemeldag in Nederland op 20 oktober wordt gevierd is mij niet geheel duidelijk geworden. In Japan wordt Kanamara Matsuri namelijk altijd op de eerste zondag van april gevierd. En vergis je niet, dit is niet zomaar een klein lullig festivalletje in de stad Kawasaki.

Waarom vereren Japanners een ijzeren dildo?

De legende speelt zich af in het Edotijdperk (1603-1868) en gaat over een demon met scherpe tanden. Deze demon nam zijn intrek in de vagina van een jonge maagd. Op de eerste huwelijksnacht beet de demon bij de kersverse echtgenoot het kopje van de penis er af. De maagd had al een aantal echtgenoten versleten toen ze er klaar mee was. Door de demon beleefde de maagd geen plezierige huwelijksnachten laat staan dat ze kinderen kon krijgen.

De plaatselijke smid bood uitkomst. Hij maakte een ijzeren fallus. Met een beetje voorstellingsvermogen kun je bedenken wat er vervolgens gebeurde. Een tandeloze demon. Eind goed al goed, de maagd kon zwanger worden en kinderen krijgen. Dat is de reden dat de ijzeren fallus heilig werd verklaard en in de plaatselijke tempel (schrijn) terecht kwam.

Tis een drukke dag vandaag, nog 6 (wereld/Europese) dagen te gaan

=================================================================

Deel dit bericht