19 februari – Internationale Dag tegen Homofobie in het Voetbal

Internationale Dag tegen Homofobie in het Voetbal

De jaarlijkse Internationale Dag tegen Homofobie in het Voetbal (International Day against Homophobia in Football) valt niet random op 19 februari. Het is namelijk de geboortedag van Justin Fashanu. Leuk zul je misschien denken maar wat heeft dit met deze dag te maken? Alles, kan ik je vertellen. Deze Britse profvoetballer kwam in 1990 uit de kast en was daarmee ook de enige Britse voetballer die tijdens zijn carrière voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Het uit de kast komen had grote gevolgen voor hem. De heersende homofobie heeft hem uiteindelijk zijn leven gekost. Op Dag tegen Homofobie in het Voetbal staan we stil bij het verhaal van Justin Fashanu.

Wie was Justin Fashanu?

Voordat Justin uit de kast kwam gingen er al enige tijd de geruchten rond dat hij gay-nachtclubs en gay-bars bezocht. Zijn toenmalige coach Brian Clough was daar klaarblijkelijk niet gecharmeerd van en noemde hem en public “a bloody poof!” (“een vuile flikker!”). Nadat hij uit de kast was gekomen werd zijn leven er niet beter op. Bij elke club waar hij nadien voetbalde maakten supporters hem het leven zuur, collega’s vielen over hem heen en zelfs zijn broer sprak zijn afkeer uit over de geaardheid van zijn broer. Uiteindelijk verliet hij door alle controverse in 1994 het profvoetbal.

Waarom zijn gays bij het vrouwenvoetbal geen probleem?

In Nederland kennen we welgeteld één (voormalig) profvoetballer die openlijk voor zijn geaardheid durft uit te komen. En dat is John de Bever. Meer Nederlandse voetballers (mannen) durven niet uit de kast te komen. Is het omdat ze bang zijn voor hun wereldwijd carrière omdat in bepaalde landen ze dan niet welkom zijn? Of is het de angst voor de spreekkoren in de stadions?

Hoe anders is dat bij de vrouwen

Daar maakt het niet uit wat je geaardheid is. Niet voor de andere teamleden maar ook niet door de supporters. Is het omdat men vindt dat een voetballende vrouw per definitie gay is? Vaak wordt er wel zo over gedacht. De OranjeLeeuwinnen laten zien dat deze gedachte achterhaald is. Hetero en niet-hetero voetballen samen in één team. Zal het ook zo kunnen zijn in een mannenteam? Ben bang dat dát een utopie. Vanwege alle vooroordelen durven profvoetballers niet uit de kast te komen. Hiervoor mogen we Johan Derksen mede bedanken.

Regenboogweekend Vlaanderen 2020

Aankomend weekend staat het prof- en amateurvoetbal in Vlaanderen in het teken van diversiteit en gelijkheid. Ook al worden de regenboogkleuren geassocieerd met de lhbti -gemeenschap, Voetbal Vlaanderen strijdt niet alleen tegen homofobie. Het is een actie voor diversiteit in de breedst mogelijke zin: gender, cultuur, religie, huidskleur. Uiteindelijk gaat het niet om wie of wat je bent, maar of dat je goed voetballen kan. Het regenboogweekend is een oproep voor meer gelijkheid én verdraagzaamheid.

Regenboogweekend Nederland 2020

In Nederland wordt rondom de Nationale Coming Out Dag (Coming Out Day) al een paar jaar door sportend Nederland actie gevoerd voor meer diversiteit en homoacceptatie. Dit jaar valt de Nationale Coming Out Dag (11 oktober) op zondag. Ik verwacht dat in dat weekend de aanvoerders van allerlei teamsporten de regenboogaanvoerdersband zullen dragen omdat zij vinden dat sport voor iedereen moet zijn en dat op het sportveld iedereen gelijk is.

Deel dit bericht