afbeelding versterkt groente- en fruitdag

14 oktober – Nationale Groente- en Fruitdag | International E-waste Day | Dag van de Mobiliteit | Dag van de Omgevingswet | Wereld Zichtdag | Dag van de Witte Stok Wereld Normalisatiedag | Avond van de Chemie

Nationale Groente- en Fruitdag

Verhip zeg, ik heb vorig jaar de eerste editie van Nationale Groente- en Fruitdag gemist. Vandaag ga ik in de herkansing. Maar wie bedenkt nu zo’n dag? En Waarom? Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) is de bedenker van de Nationale Groente- en Fruitdag. Zij willen met deze dag Nederland inspireren om het normale 16.00 tussendoortje te vervangen met groenten en fruit. Natuurlijk heeft Nationale Groente- en Fruitdag 2021 een inspirerende thema en slogan gekregen. Het thema van is “Ga voor Kleur Break”. “Snack met groenten en fruit je middagdip eruit!”, is de slogan.

Thema Nationale Groente- en Fruitdag 2021

Het thema “Ga voor Kleur Break” in combinatie met de slogan “Snack met groenten en fruit je middagdip eruit!” laat weinig te raden over. De alom bekende 16.00 dip wordt veroorzaakt door een daling van je lichaamstemperatuur. Door deze daling geven je hersenen het slaaphormoon melatonine af, waardoor je slaperig wordt. Een goede manier om deze dip te bestrijden is een rustpauze inlassen, een frisse neus halen of zorgen dat je vezels eet. Vezels geven je weer meer energie. De eerste 2 opties vinden denk ik je baas niet joepie maar de 3e optie zal meer tot de verbeelding spreken. Dus wat doet een super toffe baas? Die zorgt voor een groente- en/of fruitsnack. Als de baas geen idee heeft wat goed is dan verwijs ik hen graag door naar veggipedia.nl.

Internationaal Jaar van de Groenten en Fruit

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft 2021 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Groenten en Fruit. Het doel van de FAO is het vergroten van het bewustzijn over de belangrijke rol van groenten en fruit. Zij willen ons voedselpatroon gezonder maken, voedselsysteem verduurzamen en verspilling verminderen. Waarom is dit relevant voor vandaag? Het NAGF en Food Cabinet, met diverse partners en supporters, hebben naar aanleiding van het internationale jaar een campagne ontwikkelt. De campagne Geef Kleur Door werd op 7 april (Wereldgezondheidsdag) gelanceerd en loopt door tot 16 oktober (Wereldvoedseldag). En de Nationale Groente- en Fruitdag 2021 is onderdeel van de Geef Kleur Door-campagne. Cirkeltje is rond.

International E-waste Day

Laten ik beginnen om uit te leggen wat E-waste is. E-waste is een andere benaming voor elektronisch afval (electronic waste). Denk hierbij aan defecte en verouderde elektronische apparaten die worden weggegooid. Volgens de VN zal in 2021 elke persoon op deze aardbol gemiddeld 7,6 kg e-waste produceren. Dat betekent dat er wereldwijd maar liefst 57,4 miljoen ton zal worden gegenereerd. Slechts 17,4% hiervan zal op de juiste wijze worden correct worden ingezameld en gerecycled. Door de COVID-19 pandemie steeg de vraag naar pc’s en tablets allen al in de EU met 4,6% vorig jaar. Met deze wetenschap op zak is het nog belangrijker om ons de gebruikers bewust te maken van de opties die er zijn om van je afgedankte apparatuur af te komen.

Wat zijn die opties dan?

Kapotte apparaten met een stekker of batterijen kun je gratis inleveren bij een winkel als je daar een nieuw, vergelijkbaar, apparaat koopt. Kleine apparaten en smartphones kun je kwijt in bakken bij winkels en bouwmarkten. Apparaten die het nog doen breng je naar de kringloopwinkel of verkoop je bijvoorbeeld via Marktplaats of Facebook. Weggeven is ook een optie. Zo zullen er vast nog meer opties zijn als je een beetje creatief nadenkt. Afijn, International E-Waste Day 2021 richt zich op de cruciale rol die ieder van ons heeft bij het op de juiste wijze inzamelen, recyclen en het hergebruiken (refurbishen) van e-producten.

Wat mogen we vandaag nog meer bijwonen, vieren en doen?

Deel dit bericht