afbeelding versterkt stoepkrijtdag

7 april – Nationale Stoepkrijtdag | Internationale Beverdag | Wereldgezondheidsdag | Herdenking Tutsi Genocide | Internationale Snailpapers Dag

Nationale Stoepkrijtdag

Een paar jaar geleden geleden, om precies te zijn in 2017, doopte radiomaker Gerard Ekdom de eerste woensdag in april om tot Nationale Stoepkrijtdag. Jong en oud worden op Stoepkrijtdag aangemoedigd om de stoepkrijtjes uit de kast te pakken en creatief aan de slag de te gaan. Daar werd door scholen en kinderopvangorganisaties en meer van dies soort op grote schaal gehoor aangegeven. Vorig jaar kwam daar de klad in. Hoe het dit jaar gaat lopen is een beetje onbekend. Het is niet alleen de covid-19 die roet in het eten gooit, ook het weer speelt niet mee. Winterse buien, vrij krachtige wind en maar 6 graden. Wel gelukkig boven nul, maar de gevoelstemperatuur ligt beduidend lager. Geen ideaal stoepkrijt weer. Dus. Doe jij wel mee? Deel dan jou krijtkunstwerk met de hashtag #stoepkrijtdag2021. Alvast bedankt! Lukt het nu niet? Dan misschien op Dag van het Stoepkrijt.

Ben je op Nationale Stoepkrijtdag strafbaar als je gaat stoepkrijten?

De meeste Nederlandse gemeenten hebben in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV), een regel staan die het aanbrengen van krijt in de openbare ruimte verbiedt. Maar even een kanttekening, de regelgeving is om reclame tegen te gaan. Gemeenten willen zo voorkomen dat de straten vol komen te staan met aanbiedingen. De regelgeving is niet in het leven geroepen om kleine Bartje een bekeuring te geven omdat hij een hinkelpad op de stoep heeft getekend.

Internationale Beverdag

De bever is een enorm belangrijk nuttig dier voor onze natuurgebieden en wetlands. Zij zijn het namelijk die het natuurlijk onderhoud voor hun rekening nemen. Ze houden bijvoorbeeld de boomgroei in toom met hun houtbehoefte van wel 4.000 kilo per jaar. De bever is degene die zorgt voor diversiteit in de natuur, door de dammen kunnen kunstmatige meertjes ontstaan waarin flora en fauna welig tiert. Het mooiste is dat ze alles van een om geknaagde boom gebruiken; ze eten de knoppen, schors en bladeren op en met de rest van de boom bouwen ze burchten en dammen ze beken af.

Wereldgezondheidsdag

De wereld is anno 2021 nog steeds ongelijk, zeker op het gebied van gezondheid. Het maakt qua gezondheidspotentieel een behoorlijk verschil waar je wordt geboren, woont, werkt en ouder wordt. Ongelijkheden op gezondheidsgebied zijn niet alleen onrechtvaardig en oneerlijk, zo stelt Wereldgezondheidsdag 2021, maar vormen ook een bedreiging voor de tot dusver geboekte vooruitgang. Daarom wordt er een beroep gedaan op (regerings-)leiders om gezonde gelijkwaardige leef- en werkomstandigheden te creëren, voor iedereen. Daar hoort ook het aanpakken van ongelijkheid qua kansen op en toegang hebben tot goede gezondheidszorg bij.

De COVID-19-pandemie heeft wereldwijd hard om zich heengeslagen, Echter de kwetsbare samenlevingen werden harder getroffen. A, doordat zij leiders hebben die de ernst van dit virus niet willen inzien. En B, omdat die landen niet de (financiële) middelen hadden en hebben om zich te wapenen tegen dit vreselijke virus.

Herdenking Tutsi Genocide

Vandaag is de Internationale Herdenkingsdag voor de Slachtoffers van de Rwandese Genocide. De datum 7 april is gekozen omdat dit de eerste dag van de genocide uit 1994 in Rwanda was. Uiteindelijk werden tijdens deze genocide tussen de 800.000 en één miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord in slechts 100 dagen tijd. Eveneens werden tijdens de genocide tussen de 250.000 en 500.000 vrouwen en meisjes verkracht.

Internationale Snailpapers Dag

Wat betekent het woord snailpapers nou precies? Hiermee wordt niets minder dan de ouderwetse papierenkrant bedoeld! Het woord snailpapers is een direct afgeleide van het woord snail mail. De Engelse vertaling voor slakkenpost. Waarom noemen ze snailpapers “slakkenpost”? Omdat een handgeschreven brief of ansichtkaart veel langer onderweg is dan een e-mail.

Dat geldt ook voor de papieren krant versus digitale krant. De digitale krant kan boven op het nieuws springen en a la minuut verslaggeving doen. De papier krant komt altijd later met het “laatste nieuws”. Vandaar de uitdrukking “slakkenkrant”. Er gaat toch niets boven de papieren krant in je hand! Lang leve de papier krant! Lang leve slakkenkrantendag.

Deel dit bericht