14 augustus – Wereld Hagedissendag

Wereld Hagedissendag

Vandaag vieren we Wereld Hagedissendag. Ja je leest het goed, deze dag bestaat echt! Maar goed, als er een Internationale Dag van de Slang is, waarom zou er dan niet een Wereld Hagedissendag zijn? In ieder geval zijn alle hagedisliefhebbers, zij het professioneel of hobbymatig, helemaal in hun sas met deze dag want per slot van rekening vinden zij dat “hun” hagedis weleens wat extra aandacht verdiend.

Wat is een hagedis?

Hagedissen behoren waarschijnlijk tot demeest succesvolste en gevarieerde reptielen van deze tijd. Ze behoren tot een onderorde van de schubreptielen waartoe ook de slangen en wormhagedissen behoren. De “standaard” hagedis heeft een kop die meestal sterk afgeplat is, heeft vier poten die aan de zijkant van het lichaam staan en een lange, smalle toelopende staart die bijna net zo groot is als het lichaam. De meeste hagedissen leggen eieren, maar er zijn ook levendbarende soorten: de eieren komen dan in het moederlichaam uit.

Er lopen ook pootloze hagedissen rond op de wereld zoals bijvoorbeeld de hazelworm. Enkele jaren geleden is een zeer bijzondere hagedis ontdekt in het Cardamom-gebergte door de Cambodjaanse bioloog Neang Thy. Hij ontdekte een hagedis die ondergronds leeft en geen poten en geen ogen heeft, hoe wonderlijk is dat?

Wist je dat?

  • er meer dan 5.000 soorten hagedissen zijn
  • ze op alle continenten voor komen behalve in de poolgebieden
  • de Mexicaanse korsthagedis en het gilamonster de enige twee bekende giftige hagedissen zijn
  • de komodovaraan de grootste hagedis van de wereld is
  • de kogelvingergekko (1,6 cm lang) is de kleinste hagedis van de wereld

Hagedissen in Nederland

In Nederland komen van nature vier soorten hagedissen voor: de hazelworm, de levendbarende hagedis, de muurhagedis en de zandhagedis. Het gaat niet heel slecht met de hagedissenpopulatie in Nederland, alleen de levendbarende hagedis neemt in aantal af en de andere drie nemen in aantal toe of blijven nagenoeg hetzelfde.

Door de populariteit van bioloog en televisiepresentator Freek Vonk willen steeds meer kinderen “Freek zijn”. En dat is inclusief je kleden als Freek maar ook het liefst de huisdieren hebben die Freek heeft. Dus moeders en vaders wees er op voorbereid dat je kind straks vraagt of het een hagedis mag hebben als huisdier “want Freek heeft dat ook” zal het argument zijn. En zie daar maar eens “nee” tegen te zeggen. 😉

Reptielen beurzen

De reptielenbeurs in Houten is de op één na grootste reptielenbeurs van Europa en vond plaats op 17 september. ’s Werelds grootste reptielenbeurs, de Terraristika Hamm, wordt op 9 september gehouden bij onze oosterburen. De grootste Belgische Reptielen, Amfibieën, Insecten, Planten en Aquarium beurs (Naturaria Fair) wordt op 24 september in Antwerp Expo gehouden.

De Tilburgse Terrarium Dagen ( 27 en 28 augustus) is de oudste en gezelligste reptielenbeurs van Nederland.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.