13 augustus – Dag van het Hunebed | Internationale Linkshandigendag

Dag van het Hunebed

Staatsbosbeheer, Het Drentse Landschap en het Hunebedcentrum zijn de initiators van de Dag van het Hunebed. Bij het Hunebedcentrum in Borger staan vandaag enkele kramen met informatie over de tijd van de hunebedbouwers en de bescherming van hunebedden. Er worden activiteiten georganiseerd, sommige zijn gratis en voor andere heb je een geldig entreebewijs nodig. Het is een dag die in het teken staat van de Drentse hunebedden.

Komen hunebedden alleen in Drenthe voor?

Ten eerste : wat is nu precies een hunebed? Het is een prehistorisch grafmonument waarin het boerenvolk, dat circa 5.400 jaar geleden (Nieuwe Steentijd) in het noorden van ons land leefden, zijn doden bijzetten. Ten tweede: alleen in Drenthe? Nee, deze grafkelders gemaakt van grote zwerfkeien zijn behalve in Noord-Nederland (Drenthe en Groningen) ook aangetroffen in Zuid-Zweden, Denemarken, Polen en Noord-Duitsland.

Hoe kwamen die zwerfkeien in Nederland terecht?

In de Saale-ijstijd, pak ‘m beet zo’n 150.000 jaar geleden, werd een deel van ons land bedekt met gletsjers. Toen het warmer werd en het ijs smolt bleef op de Nederlandse bodem een laag gletsjerpuin achter. In dat gletsjerpuin zaten zeer zware zwerfkeien (hunebed keien) waarvan geologen de herkomst vrij nauwkeurig kon bepalen. Ze komen uit Zuid-Zweden en Finland. De grootste zwerfkei in Nederland ligt in het plaatsje Rottum en weegt ruim 44 ton.

Internationale Linkshandigendag

Sinds 1976 bestaat de Internationale Dag voor Linkshandigen, ook wel de linkshandigendag genoemd. Er werd gekozen voor 13 augustus omdat die dag in het jaar 1976 op een vrijdag viel. Dubbel ongeluk of dubbel geluk? In ieder geval op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor alle dagelijkse ongemakken waar wij, ja ook ik, als linkshandigen in een rechtshandige wereld soms letterlijk tegen aanlopen.

Aangezien alles is gebaseerd op een rechtshandige wereld stuit je op behoorlijk veel nadelen maar waar nadelen zijn, zijn ook voordelen! Zo hebben sporters voordeel bij hun linkshandigheid, en er wordt beweerd dat een linkshandige een creatiever brein heeft omdat de rechter hersenhelft beter is ontwikkeld. Ben je net zoals ik ook nog ééns linksbenig en je houdt van voetballen? Vele voetbalclubs zullen blij zijn met een linkspoot zoals jij!

Hoe linkshandig zijn je leven beïnvloed

Linkshandigheid beïnvloed je leven, overal waar je komt loop je letterlijk en soms figuurlijk tegen problemen aan. Bij alle apparaten zitten de knopjes nét aan de verkeerde kant, de blikkenopener is niet te hanteren net zoals de schaar en wat dacht je van de ergonomische computermuis? Is leuk als je rechtshandig bent maar een linkshandige kan het net zo goed meteen de prullenbak ingooien. Wat een ondingen! Met autorijden daarentegen vind ik het wel fijn om links te zijn, schakelen doe je met rechts dus ik kan mijn dominante hand aan het stuur houden. Veel veiliger!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.