15 augustus – Nationale Indië Herdenking | Victory over Japan Day | Internationale Ontspanningsdag | Maria Tenhemelopneming

Nationale Indië Herdenking 2017

Bij het Indisch Monument in Den Haag wordt de capitulatie van Japan officieel in Nederland herdacht. Het thema van de Nationale Indië Herdenking 2017 is Verhalen Over Leven. Hiermee krijgen historische gebeurtenissen een persoonlijk gezicht.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Japan Nederlands-Indië binnenviel. Een bezetting die 3 jaar duurde en op 15 augustus 1945 tot een einde kwam na de Amerikaanse atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Dé reden voor Japan om te capituleren.

Kleine voetnoot; de onvoorwaardelijke overgave werd op 2 september 1945 officieel ondertekend door generaal Douglas MacArthur namens de geallieerden en door keizer Hirohito namens Japan. Daarom wordt op 2 september in Amerika “Victory over Japan Day” gevierd en niet vandaag.

Hoe raakte Nederland betrokken?

Op de dag dat Japan Pearl Harbor (7 december 1941) aanviel verklaarde Japan de oorlog aan de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Aangezien Nederland bondgenoot was van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië werd slechts één dag na de aanval op Pearl Harbor door Nederland, met al haar overzeese gebieden, de oorlog aan Japan verklaard. Hierdoor, maar ook door de expansiedrift van Japan, raakte Nederland betrokken bij de oorlog in de Pacific.

Victory over Japan Day

Op de dag dat bekend werd dat Japan capituleerde ging men wereldwijd de straat op om de overwinning op Japan te vieren. Helaas betekende de overgave van Japan niet meteen dat er een einde was gekomen aan het leed, veel krijgsgevangenen kwamen alsnog om het leven. Voor de Nederlandse gevangen in de Japanse interneringskampen kwam er nog geen eind aan hun gevangenschap. Twee dagen na V-J Day riep Soekarno de onafhankelijke staat Indonesië uit. Dit luidde een instabiele periode in waardoor veel Nederlanders voor hun eigen veiligheid in de kampen moesten verblijven, die in eerste instantie ook nog bewaakt werden door Japanners. Hoe cru is dat!

Hang vandaag de vlag uit en herdenk alle slachtoffers die gevallen zijn tijdens de Japanse bezetting; militairen, krijgsgevangenen, mannen, vrouwen en kinderen in en buiten de kampen en de vele slachtoffers onder de Indonesische bevolking.

Internationale Ontspanningsdag

Het leven is druk druk druk, boordevol stress en het halen van deadlines. Behalve op International Relaxation Day, daar draait het alleen maar om ontspanning. De boog kan immers niet altijd gespannen zijn. Ieder bedrijf zou deze dag moeten toejuichen want mensen die zich ontspannen, werken (bewust of onbewust) aan hun eigen herstel en bevorderen zo hun gezondheid. Met als resultaat: ziekteverzuim omlaag en productiviteit omhoog. Een klassiek voorbeeld van een win-win situatie!

Maria Tenhemelopneming

Voor de Katholieke Kerk is het hoogfeest Maria Tenhemelopneming het belangrijkste Mariafeest. Op deze dag wordt herdacht dat Maria na haar dood met ziel én lichaam door God in de hemel werd opgenomen. In Nederland is het geen officiële feestdag dit in tegenstelling tot onder andere België, Duitsland , Luxemburg en Zwitserland. In de Orthodoxe Kerk wordt Maria Tenhemelopneming de Ontslapenis van de Moeder Gods genoemd.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.