afbeelding versterkt dag van de zorg

12 mei – Dag van de Zorg | Internationale Dag van de Verpleging | Europese Dag van het Tandvlees | Internationale Dag van de Receptioniste | Internationale Dag van de Bewustwording | Internationale Dag voor Chronische Immunologische en Neurologische Aandoeningen | Nederlandse Dag van het Tandvlees | Keidagen Lochem

Dag van de Zorg en Dag van de Verpleging

Sinds 1964 wordt in Nederland op 12 mei Dag van de Verpleging gevierd. Daarmee lopen we gelijk met de International Council of Nurses (ICN). Dat is de organisatie die in 1963 besloot om de verjaardag van Florence Nightingale, 12 mei, uit te roepen tot International Nurses Day. Over de hele wereld wordt op deze dag stil gestaan bij het lichamelijke en geestelijke zware werk van verpleegkundigen en verzorgenden. En bedanken werkgevers hun medewerkers met een kleine attentie. Als je mazzel hebt tenminste.

Waarom nu veranderen in Dag van de Zorg?

Vorig jaar ontstond er op 12 mei wat commotie over een tweet van minister Martin van Rijn. Hij bedankte alle toppers in de zorg en sloot de tweet af met de hashtag #dagvandezorg. Hier werd lichtelijk geïrriteerd op gereageerd omdat in de ogen van een aantal mensen we niet mogen spreken. Was dit een éénmalige actie vanwege de coronacrisis waarin we toen (en nu nog) zaten? Misschien was de gedachtegang erachter dat een verpleegkundige niet in een organisatie kan werk zonder de ondersteuning van een laborant, doktersassistente, diëtiste, fysiotherapeut en nog vele anderen. Want laten we eerlijk zijn, om ieder beroep hun eigen dag te geven gaat toch een beetje te ver. Ook al gun ik iedere beroepsgroep hun eigen dag. Maar met meer dan 1.200 beroepen in Nederland is dit echt geen doen. Voor mij dan hé.

Wanneer wordt in België Dag van de Zorg gevierd?

In België wordt de Dag van de Zorg ook gevierd, op de derde zondag in maart. Veel zorginstellingen zetten dan meteen ook hun deuren open voor belangstellenden, zodat die het goede werk van verpleegkundigen en verzorgenden in de praktijk kunnen zien.

8e editie Europese Dag van het Tandvlees

Europese Dag van het Tandvlees is bedoeld om ons, maar ook medische professionals en beleidsmakers, eraan te herinneren dat gezond tandvlees een sleutelfactor is voor lang en gezond leven. Tandvleesaandoeningen kunnen een aanwijzing zijn voor ernstige aandoeningen, waaronder diabetes, hartaandoeningen, cerebrovasculaire aandoeningen en misschien zelfs complicaties van COVID-19. Dat is nog niet alles. Tandvleesaandoeningen beïnvloeden de mondgezondheid en dat kan leiden tot tandverlies en problemen met spreken en kauwen. Een risicofactor voor de algehele gezondheid en kwaliteit van leven. Dit jaar is de slogan van de campagne Tandvleesaandoeningen zijn te voorkomen. De campagne raad mensen aan om ook tijdens de COVID-19 pandemie hun tandarts of parodontoloog te blijven bezoeken.

Het houdt niet op; er staat nog meer op de kalender vermeld

Onderstaande dagen hebben een aangepast programma vanwege COVID-19

Deel dit bericht