afbeelding versterkt ijsheiligen

11 mei – IJsheiligen 2021 | Europese Dag van de Beroerte | Wereld Keffiyeh Dag

IJsheiligen 2021

IJsheiligen is voor de tuinliefhebbers onder ons een belangrijke dag. Want als de laatste dag van IJsheiligen is geweest dan kun je met een gerust hart gaan planten in de volle grond. Dus één dezer dagen naar het tuincentrum om nieuw plantjes te kopen. Waarom na IJsheiligen? Omdat na IJsheiligen de kans op nachtvorst sterk af neemt. Nog even wachten tot en met 14 mei en dan mag je los. IJsheiligen 2021 kan niet snel genoeg voorbij zijn. Ik kan niet wachten om weer lekker de tuin in te duiken!

Wie zijn dan die IJsheiligen?

In veel religies is 3 een heilig getal en daarom worden vaak alleen Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius als de IJsheiligen genoemd. Soms wordt Sint Bonifatius in gewisseld voor Sint Mamertus, ligt er aan in welk land je bent. Ik noem geen 3, geen 4 maar 5 IJsheiligen want we hebben ook nog Sophia van Rome. Haar naamdag is in Zuid-Duitsland de dag om tuinplanten te planten en om de bloembakken op en aan de balkons te vullen.

  • St. Mamertus ( 11 mei )
  • St. Pancratius ( 12 mei )
  • St. Servatius ( 13 mei )
  • St. Bonifatius ( 14 mei )
  • Sophia van Rome ( 15 mei )

Wil je meer achtergrondinformatie over de 5 IJsheiligen dan verwijs ik je graag naar de blog van vorig jaar.

Europese Dag van de Beroerte

Jaarlijks wordt op 11 mei in Europa de Stroke Awareness Day (Europese Dag van de Beroerte) georganiseerd. Dit jaar staat er ter gelegenheid van de publicatie van vier nieuwe European Stroke Organisation Richtlijnen een webinar gepland. Vier sprekers gaan de volgende nieuwe richtlijnen presenteren:

  • Verborgen kleine vaatziekte → Joanna Wardlaw
  • Endarteriëctomie en stentplaatsing voor stenose van de halsslagader → Leo Bonati
  • Bloeddruk Management bij acute ischemische beroerte en intracerebrale bloeding → Anders Charlotte Sandset
  • Management van het ruimte-innemende herseninfarct → Bart van der Worp

Vraag me niet wat het allemaal inhoudt, zo medisch wijs ben ik nu ook weer niet.

Wereld Keffiyeh Dag

Er zijn 2 dagen die een speciale betekenis hebben voor de Palestijnen onder ons. Dat is 29 november, beter bekend als Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk. En vandaag, Wereld Keffiyeh Dag. Dat er bij je geen lichtje gaat branden als je het woord Keffiyeh ziet staan vind ik niet vreemd. Ik weet zeker dat mijn generatie (en ouder) wel bekend is met de synoniemen hiervoor: PLO-sjaal, Arafatsjaal, Palestina sjaal, Palestijnse sjaal en de Arabische sjaal. Toen ik op de middelbare school zat was er een periode dat het hip was om een Arafatsjaal om te doen. Tot die groep behoorde ik niet maar vond het wel ruig. Overigens totaal niet wetende wat de betekenis van het dragen van deze sjaal had en heeft voor de Palestijnse bevolking.

Goed, maar hoe vieren we deze dag? De initiators van deze dag doen een beroep op iedereen om een Keffiyeh te dragen. Natuurlijk maken we dan een selfie en posten deze op social media. En dat allemaal voor een vrij Palestina, zeggen ze.

Deel dit bericht