afbeelding versterkt elfde van de elfde

11 november – Elfde van de Elfde | Sint Maarten | Single’s Day | Origami Dag | Wapenstilstand WOI (BE) | Remembrance Day | Vrouwendag (BE)

Elfde van de Elfde

Voor iemand die geboren en getogen is in “Eindhoven de Gekste” is de elfde van de elfde natuurlijk een gedenkwaardige dag. Normaal gesproken trekken carnavalsvierders, kapellen en verenigingen vandaag de binnenstad in en gaan van kroeg naar kroeg en nemen hiermee dan alvast een voorschot op het Lampegats carnaval. Het jaar 2020 zal een gedenkwaardige dag worden. Niet omdat we dan helemaal los gaan omdat het de Elfde van de Elfde is. Nee gedenkwaardig omdat er géén festiviteiten zijn. Ja online maar laten we eerlijk zijn. Ga jij in je carnavalskostuum ’s morgens klaar zitten om vervolgens om 11.11 voor je tv of laptop een flesje bier open te rukken en vervolgens in je woonkamer te gaan hossen? Er zullen vast mensen zijn die dat gaan doen maar deze meid doet daar niet aan mee.

Geen Elfde van de Elfde. En Carnaval 2021?

Carnaval 2021 mag je ook op je buik schrijven. Er komen géén grote publieksfestiviteiten zoals bijvoorbeeld: Federatiebal, Stadsprins 2021, optocht, Boerenbruiloft, tenten op de Markt, Stadhuisplein en Wilhelminaplein. Maar de stichting Federatie Eindhovens Carnaval heeft wel voor een alternatief programma gezorgd. Eindhoven is geen uitzondering, alle normaliter carnaval vierende steden en dorpen komen met een alternatief online programma of maken het gezellig via televisie. Het is niet anders. Salaai!

Sint Maarten

Goed nieuws! Kinderen tot en met 12 jaar mogen dit jaar met Sint Maarten gewoon langs de deuren gaan. Mits ze zich aan een aantal spelregels houden. Ouders en begeleiders zijn er voor verantwoordelijk dat de groepjes kinderen niet te groot worden. Dat geldt ook voor het begeleidend team. Natuurlijk geldt de 1,5 meter regel ook tijdens Sint Maarten. Gaan de kinderen zingen? Dan wel op afstand!

Advies aan de bewoners: zet een lichtje bij de voordeur, hiermee geef je aan dat de kinderen kunnen aanbellen voor een traktatie. En nee geen spruiten als traktatie zoals ik ergens las maar gewoon lekkere voorverpakte snoep. Nog een handige tip die ik tegen kwam is de volgende: geef bij de deur 1,5 meter afstand aan, bijvoorbeeld met stoepkrijt.

Mijn Sint Maarten

Bij Sint Maarten gaan mijn gedachten automatisch terug naar de jaren ’70, ik zie me nog lopen met mijn zelfgemaakte lampion. Weet niet of ik het me goed herinner maar volgens mij maakte we die op school tijdens de handarbeidles. Ik woonde toen in Eindhoven, in de wijk “de Tempel”. De wijkvereniging was toen vrij actief want er waren niet alleen activiteiten tijdens bijvoorbeeld Koninginnedag maar ook op 11 november, het feest rond Sint Maarten.

In een grote kinderoptocht liepen we door de wijk met onze lampionnen waarin een echt kaarsje brandde. Ja ja, in die tijd hadden we echte kaarsjes in de lampion, niet zoals tegenwoordig met die led lampjes of zo. Maar goed, ik weet niet of ik het al eens gemeld had, maar ik was niet echt een handig kind. Je voelt het wel aankomen….mijn lampion ging steevast in de fik. De pret was er niet minder om want we liepen midden op straat en de auto’s moesten aan de kant voor ons. Hoe gaaf is dat als kind.

Onderstaande dagen staan ook vermeld op de kalender:

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht