10 juni – Tweede Pinksterdag | Nassaudag | Boerderijdagen| Dag van het Kasteel | IJsthee dag

Tweede Pinksterdag

Heerlijk toch, een lang weekend vrij en dat allemaal omdat het vandaag Tweede Pinksterdag is. Beetje vreemd is het eigenlijk wel dat het een vrije dag is want Tweede Pinksterdag is volgens de kerk geen officiële feestdag. Eerste Pinksterdag wel, dat is een hoogfeest. En ik ben het roerend met iedereen eens die vinden dat we Tweede Pinksterdag net zo goed kunnen inruilen voor een andere vrije dag. Waarom kunnen we geen vaste vrije dag hebben op 5 mei? Dan hebben we tenminste echt iets te vieren, of je nu gelovig bent of niet.

Nassaudag Breda

De wieg van onze koninklijke familie stond in Breda en dat maakte Breda tot een stad waar veel te beleven was. De komst van de Nassaus heeft de stad veel lusten maar vaak ook grote lasten gebracht. In 2019 staat de Nassaudag in het teken van het leven en dood van René de Chalon, eerste Prins van Oranje Nassau (1519 – 1544). Er valt veel te beleven op Nassaudag maar het hoogtepunt van de dag is toch wel het riddertoernooi.

Campina Open Boerderijdagen

De Campina Open Boerderijdagen zijn leuk, leerzaam en gratis. Boerenfamilies verzorgen vandaag niet alleen rondleidingen op hun boerderij, je kunt ook Campina producten proeven en alles leren over zuivel. Boerderijdag is een geweldig gezinsuitje met veel activiteiten voor jong en oud. Wil je weten welke boerderij vandaag “open” is, klik dan hier en scroll naar beneden.

12e editie Dag van het Kasteel

Je hebt vandaag de mogelijkheid om een kasteel te bezoeken want het is de Dag van het Kasteel. Wat zo mooi is aan Dag van het Kasteel is dat je op plekken mag en kan komen die normaal niet zijn opengesteld voor publiek. Het thema van dit jaar is Over de Grens en belicht niet alleen de internationale familiebanden maar ook wat de effecten waren van het leven in de koloniën. Maar liefst honderdvierentwintig kastelen en buitenplaatsen doen dit jaar mee. Klik hier, dan ga je rechtstreeks naar de pagina met de deelnemende kastelen en buitenplaatsen.

IJsthee dag

Heerlijk voor de dorst; een glas ijskoude ijsthee, al dan niet opgefleurd met een schijfje citroen en/of ijsblokjes. Dat ik niet de enige ben die dat vind blijkt wel uit het Nationaal Frisdrank Onderzoek 2017. IJsthee staat in de top 5 van de meest gedronken frisdrank. De frisdrank drinker kiest net zoals andere jaren nog altijd het vaakst voor een glas cola.

Recept voor de allerlekkerste ijsthee

Het internet staat vol met recepten om ijsthee te maken, al dan niet met een smaakje. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een makkelijk zelf te bereiden ijsthee. Wat heb je nodig voor 6 glazen?

  • 6 theezakjes (smaak naar keuze)
  • 1,5 liter water
  • 1 citroen
  • eventueel verse blaadjes munt

Hoe ga je te werk?

Kook 500 ml water; als het water aan de kook is giet je het water in een kan. Vervolgens doe je de 6 theezakjes erbij en laat dit ongeveer 15 minuten trekken, of korter als je niet van sterke thee houdt.. Om het wat zoeter te maken kun je honing, zoetstof of gewoon suiker toevoegen. Na 15 minuten haal je de theezakjes eruit en voeg je 1 liter koud water toe. Zet de ijsthee (met verse blaadjes munt) in de koelkast om af te koelen. Serveer de ijsthee eventueel met een schijfje citroen.

Deel dit bericht