afbeelding belicht howl at the moon day

1 mei – Internationale Dag van het Naakt Tuinieren | Internationale Zonnebloemdag | Dag van het Basisinkomen | Dag van de Arbeid | Feest van de Arbeid (BE) | Wereld AS Dag | Wereld Bierpong Dag | Wereld Lyme Dag | Nationale Inbraak Preventieweken | Reddingbootdag | Week van Ons Water | Romeinenweek | Mei Plasticvrij (BE)

Internationale Dag van het Naakt Tuinieren

Op Internationale Dag van het Naakt Tuinieren (World Naked Gardening Day) gaan overal ter wereld mensen in hun blootje onkruid wieden. Waarom zou je dat doen? Gewoon, niet omdat het moet maar omdat het kan. En het blijkt ook nog eens goed voor je gezondheid en zelfbeeld te zijn. Nu maar hopen dat je brandnetels op tijd ziet en dat die wesp je met rust laat. Kijk wel goed uit voor tekenbeten. De ziekte van Lyme ligt op de loer.

Wat als je alleen maar eeen balkon hebt?

Geen nood, je kan altijd nog de plantenbakken op het balkon naakt verzorgen. Toch? Wil je toch ook nog even waarschuwen. Naakt tuinieren mag mits de buren je niet kunnen zien. Gaan de buren bij de politie klagen over een naakte buurman of naakte buurvrouw dan loop je het risico op een proces-verbaal voor exhibitionisme.

Wat doen mensen het liefst maakt?

Als ik er even goed over nadenk kun je alle activiteiten in je blootje doen. Neem badmintonnen maar eens in gedachte, of hardlopen, voetballen is ook een leuke optie. Kan niet stoppen met voorbeelden te denken en aangezien ik visueel ben ingesteld zie ik nu dus allerlei beelden in mijn hoofd voorbijkomen. Dat wordt een leuke dag vandaag. Wist je trouwens dat mensen naakt tuinieren het één na leukste vinden om naakt te doen? Nummer 1 is en blijft zwemmen.

Durf jij in je Eva’s kostuum te tuinieren?

Ik houd van tuinieren, maar naakt tuinieren zie ik toch echt niet zitten. Ben daar veel te preuts voor. Maar er zijn dus echt mensen die de datum 1 mei 2021 in hun agenda rood omcirkeld hebben en hier een heel jaar naar hebben uitgekeken.

Als een hoogleraar van de Sociale Psychologie aan de Birmingham City University ons aanmoedigt om vandaag lekker naakt de tuin omdat het zo goed voor je is. Ben ik overgehaald? Nee! Maar ik ga vandaag wel even een ommetje maken. Lekker stiekum overal zonnebloempitjes planten. Met mijn kleren aan. Dat dan weer wel.

Internationale Zonnebloemdag

Wat klinkt dat lief een zonnebloemdag, je zou bijna spontaan bloemen in je haar doen en op blote voeten gaan dansen midden op een grasveld. Maar zou je dat nog doen als je weet hoe deze internationale dag in het Engels heet? International Sunflower Guerrilla Gardening Day! Dat is de titel van de “dag van” die Richard Reynolds in 2008 bedacht. Wat is guerrilla gardening? Guerrilla gardening is: het illegaal aanleggen van tuintjes op verwaarloosde plekken in een stedelijke omgeving. Dus wat gaan we op Zonnebloemdag doen? Juist, niet dansen maar wij gaan in onze camouflage tuinbroek illegaal zonnebloempitjes planten.

Dag van het Basisinkomen

De voorstanders van een basisinkomen noemen 1 mei: Dag van het Basisinkomen. Een dag waarop mensen wereldwijd de straat op gaan voor een basisinkomen; een gegarandeerd inkomen zodat burgers geen honger meer hoeven te lijden en/of in armoede hoeven te leven. Dag van het Basisinkomen vraagt net zoals de Week van het Basisinkomen aandacht voor het Unconditional Basic Income (UBI), het Onvoorwaardelijk Basisinkomen (Obi). Wat houdt het Obi in? Iedereen krijgt maandelijks een bedrag dat voldoende is om sober van te leven, zonder dat daar een verplichting tegenover staat en ongeacht zijn inkomen, vermogen of de samenstelling van zijn huishouden.

Dag van de Arbeid aka Feest van de Arbeid

Dag van de Arbeid of Feest van de Arbeid zoals de Belgen 1 mei noemen, is een dag die in veel landen bol staat van tradities én een doorbetaalde vrije dag is. Behalve in Nederland. Tenzij je tot het exclusief clubje ambtenaren behoort, medewerker van een vakbond bent, bij een bank werkt of beurshandelaar bent, dan heb je wel een doorbetaalde vrije dag. Op de BES-eilanden is 1 mei trouwens wel een officiële feestdag. De FNV organiseert op Dag van de Arbeid een online evenement.

Of je moet glazenwasser of schoonmaker zijn.

De Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche heeft bepaald dat hun werknemers net als vorig jaar zij ook dit jaar op jaarbasis één extra vrije dag op 1 mei of op zijn/haar verjaardag krijgen. En het mooie is, de werknemer krijgt de keuze uit deze 2 mogelijkheden en niemand mag die betaald verlof aanvraag afwijzen. Tenzij, ja er is altijd een tenzij er aantoonbaar bedrijfseconomische omstandigheden zijn die het opnemen van de vrije dag onmogelijk maken.

En dan blijven deze dagen, weken en maand nog onbesproken vandaag:

Deel dit bericht