afbeelding versterkt Dag van het Zwitsers Bier

30 april – Dag van het Zwitsers Bier | Dag van de Eerlijkheid | Walpurgisnacht | Wereld Jianbing Dag | Internationale Dag van de Jazz

Dag van het Zwitsers Bier

De eerste keer dat Dag van Zwitsers Bier werd georganiseerd is al weer 9 jaar geleden. De initiator was en is de Brauereien des Schweizer Brauerei-Verbandes. Zij willen met deze dag de Zwitserse biercultuur en brouwtraditie met alle Zwitsers vieren. Ook al bepaalt de coronapandemie momenteel ons leven dat weerhoudt de initiator er niet van om Dag van het Zwitsers Bier gewoon te organiseren. Tegelijkertijd markeert de Dag van het Zwitsers Bier de start van het bierseizoen in Zwitserland. Om solidair te zijn met de Zwitserse biercultuur en tradities zal ik vandaag een Zwitsers biertje nuttigen. Ik zeg: Zum Wohl!

Dag van de Eerlijkheid

In Nederland staat Dag van de Eerlijkheid bijna op iedere “dag van” kalender. Hoe ga je deze dag vieren? Een goede vraag. Het antwoord ligt voor de hand. Het is een dag waarop eerlijkheid troef is. Onze Dag van de Eerlijkheid is een direct afgeleide van de Amerikaanse National Honesty Day. En de bedenker is de bekroonde PR-consultant M. Hirsh Goldberg. Hij kwam op het idee voor Honesty Day tijdens zijn 3 jaar durend onderzoek voor zijn boek The Book of Lies: Fibs, Tales, Schemes, Scams, Fakes, and Frauds That Have Changed The Course of History and Affect Our Daily Lives. In dat boek staan voorbeelden over hoe leugens de geschiedenis en levens van mensen hebben beïnvloedt en veranderd. Nederland heeft zo zijn eigen voorbeelden daarvan. Denk maar eens terug aan Halbe Zijlstra. Deze voormalige VVD-politicus loog in 2016 over een bezoek aan president Vladimir Poetin en moest daarom in 2018 af treden als minister van Buitenlandse Zaken.

Eerlijkheid duurt het langst

De firma InShared, een online Nederlandse verzekeraar, besloot in 2017 om stil te staan bij Dag van de Eerlijkheid. Waarom? Omdat zij eerlijkheid hoog in het vaandel hadden en hebben staan. De CEO van InShared gaf toen als reden op dat eerlijkheid de basis is van hun relatie met hun klanten. En om dat belang van eerlijk zijn te benadrukken werd Honesty Day in Nederland geïntroduceerd als de Dag van de Eerlijkheid. Ook wel logisch om eerlijkheid te benadrukken als je een online verzekeraar bent, want (tromgeroffel) laten we eerlijk zijn, wie is altijd even eerlijk met het reclameren? InShared is echter sinds 2017 niet meer de stuwende kracht achter de Nederlandse variant van deze dag. Edoch, ze blijven eerlijkheid nog steeds belangrijk vinden. Voor InShared is het elke dag Dag van de Eerlijkheid.

Daar heb ik geen actieve herinnering aan.

Klinkt leuk, doet het goed maar laten we eerlijk zijn. Wie gelooft een minister-president die dat zegt? Mijn onderbuik gevoel geeft aan dat er glashard wordt gelogen. Niet alleen door hem, er lopen op het Binnenhof nog meer van die portretten rond. Terwijl ik deze woorden neerzet luister ik met een half oor naar het debat over de geopenbaarde kabinetsnotulen over de toeslagenaffaire. Wat een gedoe weer. Tis toch van de zotte dat de Tweede Kamer niet alle informatie krijgt die het grondwettelijk moet krijgen. Waar kritische Kamerleden geprobeerd worden “te sensibiliseren”. Waar blijft onze rechtstaat? Misschien de enige juiste beslissing is nieuwe verkiezingen. En dan maar hopen dat nu de VVD achterban inziet dat het zo niet langer kan! Tjonge, een hele dag eerlijk zijn, dat zal voor voor enkele ministers, minister-president en coalitiefracties nog een hele opgave worden. Succes!

Er staan nog 2 dagen en 1 nacht die ook aandacht verdienen op de agenda:

Deel dit bericht