afbeelding versterkt dag van de lach

2 mei – Internationale Dag van de Lach | Dag van de Couveuseouders | Internationale Permacultuur Dag | Internationale Bewustwordingsdag voor Scheurbuik | Wereld Tonijn Dag | Internationaal VogelconcertS21Internationale Dag van de Lach

World Laughter Day werd in 1998 opgericht door Dr. Madan Kataria; de oprichter van de wereldwijde Laughter Yoga-beweging. De eerste Internationale Dag van de Lach vond plaats op 11 januari 1998 in Mumbai, India. Deze werd gehouden om de verheffende genezende kracht van het lachen te vieren. Op die eerste lach-bijeenkomst waren 12.000 leden van lokale en internationale lachclubs op afgekomen. De datum van Internationale Dag van de Lach is in de loop der jaren verzet naar de eerste zondag van mei. Geen idee waarom. Intussen wordt de dag in meer dan 70 landen gevierd en komen er soms wel duizenden mensen op af om samen een potje te gaan lachen.

Hoe vier je Dag van de Lach? Goede vraag

De gebruikelijke vorm van een WLD-viering is dat leden van lachclubs, hun families en vrienden
naar een markant herkenningspunt gaan in hun stad en daar dan gezamenlijk gaan lachen. In India organiseren lachclub-leden vaak een vredesmars. Ze gaan dan de straat op met spandoeken waarop staat: “World Peace Through Laughter”. Tijdens de mars klappen en dansen.de deelnemers en iedereen zingt Ho Ho, Ha-Ha-Ha en very good, very good, yay!. Om de zoveel minuten stoppen de deelnemers om lachyoga-oefeningen te doen. Aan het einde van de mars lachen ze nog 10 minuten samen en lezen dan de boodschap van Dr. Kataria voor Wereldvrede.

Dit wordt gevolgd door een gevarieerd amusementsprogramma met muziek-, dans- en lachwedstrijden, bijvoorbeeld wie is de Best lachende man, -vrouw, -kind, -senior, en ga maar door. Degene met de meest aanstekelijke, natuurlijke lach de winnaar.

We lachen niet omdat we gelukkig zijn, we zijn blij omdat we lachen

Lachyoga is een krachtig instrument dat helpt om het moreel hoog te houden en de grillen van het leven beter onder ogen te zien. Dit is mogelijk zonder toevlucht te nemen tot komedie of humor: het is een oefenprogramma waar je leert lachen zonder dat er een reden is om te lachen. Het motto is: “We lachen niet omdat we gelukkig zijn, we zijn blij omdat we lachen”. Er worden vandaag elk half uur op Zoom en Skype gratis lachsessie georganiseerd waaraan iedereen kan meedoen.

Wat is Happy Demic?

“HAPPY-DEMIC”: zo heette de eerste Internationale Dag van de Lach die niet in India werd georganiseerd. Dit was in 2000 en de stad die met die eer ging strijken was de Deense stad Kopenhagen. Het was de grootste lachyoga-bijeenkomst ooit. Meer dan 10.000 mensen hadden zich verzameld op het Stadhuisplein. Het evenement kwam hiermee in het Guinness Book of World-records.

Waarom is lachen zo belangrijk?

Als je lacht, verander je en als je verandert, verandert de hele wereld om je heen, dat is een uitspraak van Dr. Madan Kataria. Dat lachen ontspannend werkt of dat het pijn vermindert is een feit maar dat lachen helpt om vrede in de wereld te brengen? Dat ik in dat laatste niet zo geloof doet niets af aan de goede intenties die aan deze dag zijn gekoppeld. In maar liefst 70 landen wordt de Dag van de Lach gevierd. Dat houdt in dat duizenden mensen vandaag spontaan in lachen uit barsten. Heb jij wat hulp nodig om “spontaan” te lachen, geen probleem er is altijd wel een “lachclub” bij je in de buurt.

Er staan nog 5 dagen op de agenda die ook aandacht verdienen:

Deel dit bericht