19 juni – Wereld Sikkelcel Dag | Flip Flop Dag


 
Als je deze twee dagen zo naast elkaar ziet staan dan zou je niet verwachten dat er een overlapping in zit. Dat dacht ik ook toen ik op zoek ging naar meer informatie over de Wereld Sikkelcel Dag en de Flip Flop Dag maar al zoekende kwam ik er achter dat er wel degelijk een raakvlak is!

Wereld Sikkelcel Dag

Op 19 juni 2008 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aan die sikkelcel ziekte (SCZ) erkent als een mondiaal gezondheidsprobleem. Vanaf die datum bestaat ook de World Sickle Cell Awareness Day afkort tot SCD. Het doel van deze dag is om het begrip en bewustzijn rondom deze ziekte te verhogen. En dat er stil gestaan wordt bij de dagelijkse strijd die de patiënten en hun families leveren.

Wat is sikkelcelziekte?

Sikkelcel ziekte is een aangeboren en erfelijk ziekte van het bloed en komt het meeste voor in etnische groepen waar van oudsher malaria heerst. De meeste mensen met de ziekte hebben een Afrikaanse, Arabische of Aziatische achtergrond. Bij iemand met sikkelcel ziekte leven de rode bloedcellen minder lang en zijn ze minder goed in staat om zuurstof te vervoeren. Een gezonde bloedcel leeft 120 dagen, een sikkelcel maar 20. Hierdoor kan iemand met sikkelcelziekte ernstige bloedarmoede krijgen.

Sikkelcelziekte (SCZ) in Nederland

De schatting is dat er tussen de 1000 à 1500 patiënten in Nederland zijn, per jaar komen er 60 tot 80 bij. Van het totaal aantal patienten is twee derde kind.
Sinds 2007 wordt er via de hielprik ook op sikkelcel ziekte gescreend, het resultaat van de screening is dat 40 tot 60 nieuwe patientjes de diaganose sikkelcel ziekte krijgen. De andere 20 tot 40 krijgen op latere leeftijd de diagnose en dat komt omdat ze pas na de geboorte naar Nederland zijn gekomen, dat kan zijn door immigratie of adoptie.
De helft van de kinderen in Nederland met sikkelcelziekte is van Afrikaanse afkomst en een derde is afkomstig uit Suriname, Curaçao of de Nederlandse Antillen.

Flip Flop Dag

Elk jaar op de derde vrijdag in juni is het in Amerika de Nationale Flip Flop Dag. Tropical Smoothie Café is de initiatiefnemer van deze dag en zij zamelen vandaag geld in voor Camp Sunshine. En dat doen ze door een gratis Jetty Punch Smoothie te geven aan elke klant die op hun flip flops een donatie komt geven voor Camp Sunshine.

Wat doet Camp Sunshine?

Camp Sunshine biedt talloze kinderen met een levensbedreigende ziekte en hun families de mogelijkheid aan om alle zorgen en stress op zij te zetten en gewoon een week plezier te hebben.
Sinds de oprichting van Camp Sunshine in 1984 zijn al meer dan 43.500 familieleden uit 48 staten en 23 verschillende landen daar geweest.

Als je sikkelcelziekte hebt of je hebt een kind met sikkelcelziekte dan kun je je inschrijven voor een week Camp Sunshine van 24 september tot en met 27 september. Klik hier en je gaat rechtstreeks naar de inschrijfpagina.

Misschien een idee voor smoothiecompany.nl om op Flip Flop Dag geld in te zamelen voor een Nederlands goed doel?
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.