19 augustus – SAIL 2015 Amsterdam | Internationale dag van de Humanitaire hulp

Misschien kun je de terroristische aanslag op het VN-hoofdkwartier in Bagdad in 2003 nog herinneren? Bij die bomaanslag op 19 augustus verloren 22 medewerkers van de VN hun leven.
Als eerbetoon aan de slachtoffers van 2003 heeft de Algemene Vergadering van de VN vijf jaar later besloten om 19 augustus uit te roepen tot internationale dag van de humanitaire hulp.

Internationale dag van de Humanitaire hulp

Vandaag eren we alle humanitaire medewerkers die hun leven hebben verloren tijdens het verlenen van noodhulp. En eren we alle hulpverleners die onbaatzuchtig en met gevaar voor eigen leven zich blijven inzetten om slachtoffers van natuurrampen of gewapende conflicten te helpen ongeacht waar ze zijn en zonder discriminatie op grond van nationaliteit, geaardheid, religie, geslacht, ras of andere factoren.

Rode Kruis

De grootste en moeder der noodhulporganisaties is het Rode Kruis, maar wist je dat er intussen wereldwijd tienduizenden noodhulporganisaties zijn die alle hun eigen hulpverleners hebben? Soms weet men nog eens niet hoeveel verschillende noodhulporganisaties er op een grote rampplek bezig zijn.
En al die tienduizenden organisaties hebben allemaal hun eigen kantoorpand, hun eigen personeelsbestand van medewerkers tot aan directeuren en al wat er omheen huppelt. Waarom kan er niet één overkoepelende wereldorganisatie? Wat zal er dan een hoop geld overblijven voor nog meer humanitaire hulp maar buiten dat, als je één organisatie hebt met één soort duidelijk herkenbaar embleem zou dat ook niet veiliger zijn? Dit was per slot van rekening toch wat Henri Dunant voor ogen had toen hij het Rode Kruis oprichtte?

SAIL 2015 Amsterdam

Na vijf jaar is het weer SAIL in Amsterdam! Tot en met 23 augustus zijn er maar liefst zo’n 600 schepen te bewonderen in en rond de IJhaven ( de Oranje Oceaan).
Verder bruist de stad van de activiteiten op het gebied van cultuur ( Rode Oceaan ), duurzaamheid en innovatie
( Groene Oceaan ), eten en drinken ( Witte Oceaan ) en ook voor het zakelijk leven worden er evenementen georganiseerd ( Blauwe Oceaan ).

SAIL-In Parade

Om 10.00 zullen de eerste schepen door het Noordzeekanaal vanuit de sluizen van IJmuiden vertrekken naar Amsterdam. De route van de schepen gaat via de sluizen van IJmuiden richting Velsen-Zuid, Oosterbroek (Recreatiegebied), Buitenhuizen, Afrikahaven, Westzanerpolder, Hembrug, NDSM-werf en dan Amsterdam!
Niet alle schepen vertrekken vanuit IJmuiden ook vanuit Beverwijk vertrekken er schepen.

De volgorde van de schepen en tijdsplanning van de SAIL-In Parade kun je zien als je hier klikt.

De NOS zal vandaag uitgebreid verslag doen van de Sail-In parade, de live-uitzending is van 14.00 tot 17.00 uur. Een terugblik kun je zien van 19.30 – 19.55 uur op NPO 1 en NOS.nl.

Wereld Fotografie Dag

Wat is er mooier dan op Wereld Fotografie Dag naar SAIL 2015 te gaan? Je kunt helemaal los gaan met je camera, een mooier decor kun je eigenlijk niet vinden toch?

Ik ga vrijdagmiddag naar SAIL 2015 Amsterdam? Wanneer ga jij?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.