18 augustus – PreSail IJmond

Morgen begint SAIL 2015 Amsterdam maar om daar te komen zullen de tallships woensdag vanaf IJmuiden en Beverwijk door het Noordzeekanaal naar Amsterdam varen.
Afgelopen zaterdag en zondag waren er al enkele tallships te bewonderen in de haven van IJmuiden. Vandaag zullen er ook in de haven van Beverwijk enkele aan de SAIL deelnemende schepen liggen.

Activiteiten PreSail IJmond

Het afgelopen weekend werd PreSail IJmond gecombineerd met de nautische en culterele activiteiten van het Havenfestival in IJmuiden, vandaag zal er ook een feestelijk programma zijn in en IJmuiden en Beverwijk.

Beverwijk

De burgemeester van Beverwijk opent PreSail IJmond om 15.00 en daarna gaat het feestprogramma van start. Wat kun je zoal zien en horen in Beverwijk? Het Shantykoor De Zilk en het Bataviakoor zullen afwisselend zingen op het kadepodium, je kunt gaan kijken naar demonstraties van oude ambachten en er zal ook straattheater zijn. Het hoogtepunt voor de jongeren zal het optreden van B-Brave zijn. Maar er is meer te doen, klik hier voor het programma overzicht.

IJmuiden

Ook in IJmuiden hoef je je niet te vervelen, diverse koren zullen vanaf 12.00 optreden waaronder het Viswijvenkoor Grietje Sprot en De Compagniezangers. PreSail IJmond wordt spetterend afgesloten met de optredens van Krystl en Ruth Jacott. Na de optredens van beide dames wordt PreSail IJmond afgesloten met een spectaculair vuurwerkshow. Wil je het hele programma zien voor IJmuiden, klik dan hier.

Tallships

De activiteiten er om heen is mooi meegenomen maar het gaat per slot van rekening om de schepen. De term “tallship” zul je in aanloop van SAIL 2015 Amsterdam steeds meer horen. Maar wat wordt nu eigenlijk bedoelt met “tallships”? Met deze term worden ’s werelds grootste zeegaande opleidings zeilschepen bedoeld, ze zijn vaak dwars of vierkant getuigd en hebben een lengte van 15 tot 120 meter.

Wie is er onderweg?*

De schepen die ik heb kunnen vinden en die maandag nog onderweg waren en die (in de loop van) vandaag aanmeren in IJmuiden en Beverwijk zijn: Bel Espoir, Etoile de Roy, Nao Victoria, La Grace, Santa Maria Manuela, Maybe, Christian Radich, Statsraad Lehmkuhl, Kruzenstern, Götheborg, Sedov, Halve Maen, Belem, Johanna Lucretia, Minerva en de Halve Maen.

De schepen die al afgemeerd zijn in beide havens zijn* : Gladan , Prinses Maxima, Gulden Leeuw, Elbe, de Eendracht, Stad Amsterdam,Wylde Swan,Tres Hombres, Kapitein Borchardt, Morgenster, Naaldwijk en de Zaandam.

Als je hier klikt dan kun je realtime de schepen volgen. Veel plezier op de PreSail IJmond!

* ik heb mijn best gedaan om alle schepen te vinden, kan zijn dat ik wat gemist heb.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.