8 september – Internationale Alfabetiseringsdag | Nationale Koffiedag | Dag van de Kraamzorg

De Dag van de Kraamzorg is dé dag voor kraamverzorgenden en kraamzorg-bestuurders/managers. Je kunt een lezing bij wonen over de laatste ontwikkeliningen of een praktische workshop volgen. Deze “dag van” is puur gericht op de beroepsgroep maar desalniettemin wel de moeite waard van vermelding. Je kunt op de Dag van de Kraamzorg natuurlijk ook je kraamverzorgende verrassen met een kleine attentie.

Prijswinnaars Nationale Alfabetiseringsprijzen

Gister heeft Prinses Laurentien, ere-voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven, op het Binnenhof het startsein gegeven voor de Week van de Alfabetisering en heeft ze de prijswinnaars Nationale Alfabetiseringsprijzen bekend gemaakt.

De winnaar in de categorie Preventie (van taalachterstand) is: Kijk en Lees; winnaar in de categorie Agendering is: De Kraamvogel zet zich in voor laaggeletterden; winnaar van de categorie Taalscholing is: Taal en Ouderbetrokkenheid/Financieel Ouderschap van stichting EDUZA. Alle winnaars van harte gefeliciteerd!

Internationale Alfabetiseringsdag

De Week van de Alfabetisering is altijd op of rond de Internationale Alfabetiseringsdag, en die is vandaag! De Week van de Alfabetisering heeft elke dag een ander thema en vandaag is het thema: gezinsdag. Op de gezinsdag wordt een speciaal Woezel & Pip-verhaal gelanceerd, het verhaal heet “Circus Woepi”.
Naast Chantal Janzen zullen vijfduizend ouders in kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en bibliotheken verspreidt over heel Nederland het verhaal “Circus Woepi” voorlezen aan een aandachtig luisterende kinderschaar.
Hoe belangrijk voorlezen is voor de taalontwikkeling van een kind heb ik beschreven in de blog van 21 januari jongstleden, “De Nationale Voorleesdagen 2015”.

Game tegen laaggeletterdheid

Een game? Waarom? Aangezien bijna alle kinderen gemiddeld tweeënhalf uur per dag televisie kijken en achter/op de computer/tablet/smartphone zitten gaat dat ten koste van een boek lezen.
En het is belangrijk dat kinderen gestimuleerd worden om te lezen, om bezig te zijn met taal. Natuurlijk hebben de ouders daar ook een behoorlijk aandeel in maar waarom niet een manier vinden om het voor kinderen aantrekkelijk en leuk te maken en bovendien inspelend op hun interesses? Met de spannende game “Dolfje Weerwolfje” worden kinderen op een speelse manier in contact gebracht met taal, ze krijgen namelijk in twintig levels lees- en schrijfopdrachten.

Wat ik alleen jammer vind is dat dit spel alleen gespeeld kan worden op een iPad en/of Iphone.
IOS is toch niet het besturingsprogramma met het grootste marktaandeel in Nederland?

Nationale Koffiedag

Volgens onze online encyclopedie Wikipedia is het vandaag Nationale Koffiedag.
In 2013 heeft “Kwart Over Koffie”, een Facebook Community pagina, een poging gewaagd om een “Nationale Koffiedag” van de grond te krijgen. Niet helemaal gelukt volgens mij.

NS Kiosk

Maar een jaar later kwam Kiosk met een campagne om hun in kwaliteit verbeterde koffie onder de aandacht te brengen met de slogan: “Kiosk deelt jouw koffiemoment, 1 koffie kopen is 1 kopen voor het Leger des Heils”.
Door de NS Stations werd daarom 8 september omgedoopt tot Nationale Koffiedag, de dag dat de koffie werd gedoneerd aan het Leger de Heils. Ik moet zeggen het resultaat was overweldigend, ruim 250.000 kopjes koffie konden worden gedoneerd.

Dit jaar willen ze op Nationale Koffiedag nog meer kopjes koffie kunnen doneren aan het Leger des Heils. Prima actie! Het Leger des Heils verkondigt niet alleen het Woord van God maar helpt ook mensen in nood. Op www.legerdesheils.nl kun je lezen wat ze allemaal doen.

Draag jij deze actie een warm hart toe ? Laat dit dan weten via Twitter, gebruik #koffieschenkt.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.