1 juni –Internationale Dag van het Kind (Kinderdag) / Dag van de Ouders

Géén kinderen maar je hebt wel ouders? Dan kun je ook, in het licht bezien van de VN Dag van de Ouders, vandaag je ouders eren voor hun belangeloze inzet en hun levenslange opoffering. En ja, het was inderdaad hun keuze om jou/jullie op de wereld te zetten maar desalniettemin mag je vandaag best even stilstaan bij wat je ouders allemaal voor je doen. Ja toch?

Internationale Dag van de Ouders

De Algemene Vergadering van de VN heeft in 2012 besloten dat elk jaar op 1 juni de Dag van de Ouders is.
Wat is de bedoeling van deze dag? De VN vindt dat het vandaag wereldwijd dé dag is om je ouders te eren voor hun toewijding, hun liefde, verzorging, hun steun en dat ze zichzelf wegcijferen om jou een goede opvoeding te geven en je op weg te helpen in het leven.

Waar ik echt een hekel aan heb is als sommige kinderen zeggen: “ik heb er niet om gevraagd om op de wereld gezet te worden, dat was de keuze van mijn ouders”. Ik vind dat zo respectloos naar de ouders of verzorgers toe, dan denk ik: verrekte snotneus, weet je wel wat je ouders/verzorgers allemaal voor je doen en laten? In mijn ogen de belangrijkste basisregel voor respect: behandel iemand zoals jezelf behandeld wil worden!

Kinderdag

Wat heb ik vroeger vaak gezegd: waarom is er geen kinderdag? Mijn moeder antwoordde dan altijd: het is elke dag van het jaar kinderdag. In mijn geval heeft ze daar achteraf gezien wel gelijk in. Ik ben niets te kort gekomen in mijn jeugd, mijn ouders hebben er voor gezorgd dat ik gezond en gelukkig opgroeide en gaven mij het gevoel dat ik altijd bij ze terecht kon. Precies zoals het in artikel 5 van het Kinderrechtenverdrag wordt gezegd.

Door de hele wereld heen wordt Kinderdag gevierd maar niet altijd op 1 juni, zo wordt kinderdag in Japan en Zuid-Korea op 5 mei gevierd en krijgen kinderen cadeaus of gaan ze met z’n allen een dagje lekker weg. In Suriname wordt Kinderdag op 5 december gevierd ( Sinterklaas ), in Mexico op 30 april en in Israël op 20 november.
Wil je weten welk land wanneer Kinderdag viert? Klik hier.

Kinderrechtenschendingen in Nederland

Net zoals 23 andere landen vieren wij Kinderdag op 20 november. Kinderdag is dan gekoppeld aan de Internationale Dag van de Rechten van het Kind.
En dat die dag noodzakelijk is blijkt wel uit de cijfers van het Jaarbericht Kinderrechten 2015 die op 20 mei jongstleden zijn gepresenteerd. In het jaarbericht concluderen UNICEF Nederland en Defence for Childeren dat de rechten van kinderen in Nederland met voeten worden getreden!

Staatssecretaris Van Rijn? Kom in actie!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.