2 juni – Prokkelweek 2015


 
Gisterochtend is met een slag op de beursgong niet alleen de Amsterdamse beurs geopend ook was de gongslag het startsein voor het begin van de Prokkelweek 2015. De eer viel ten beurt aan de algemeen directeur van Start People Jan-Willem Gelderblom en Perez Dalloe, ervaringsdeskundige en voorzitter van de cliëntenraad van Cordaan, een zorgaanbieder voor mensen met een beperking.

Wat is de Prokkelweek?

Maar eerst, wat is een prokkel? Prokkel is een samentrekking van prikkelen en sprokkelen. Het prikkelen tot activiteit en het bij elkaar brengen, verzamelen, het sprokkelen. Een prokkel is dus een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder een beperking. Even tussen twee haakjes, wanneer ik beperking schrijf dan bedoel ik verstandelijke beperking, dit even ter informatie.

Prokkelstage

Prokkelen gebeurt niet alleen op scholen, wijken, buurten en verenigingen. Bedrijven en overheden bieden deze week mensen met een beperking de mogelijkheid aan om één dag stage bij hen te lopen. Volgens de laatste schattingen zullen ongeveer 1.500 mensen met een beperking daarvan gebruik maken. Er wordt een keur aan stages aangeboden, zo is er bijvoorbeeld een stageplaats bij de maandblad VIVA maar ook bij bijvoorbeeld Het Waterschap Scheldestromen. Voor een compleet overzicht, klik hier.
Men kan trouwens ook op andere dagen tijdens de Prokkelweek stagelopen. Deze éné dag meelopen wordt ook wel een Prokkelstage genoemd en op 4 juni is het de Nationale Prokkelstagedag.

Eigenlijk kun je overal prokkelen. Het kan bijvoorbeeld in je buurt, thuis, op school, op het werk of bij de sportclub. Want prokkelen draait om meer dan alleen stage lopen, prokkelen gaat om samen iets doen en zo elkaar beter te leren kennen. Het gaat om de ontmoeting, de prokkel!

Hoe is de Prokkelweek ontstaan?

In 2008 werd voor het eerst het initatief voor dit evenment genomen door het Fonds Verstandelijk Gehandicapten, Sien, LFB, VGN, Stichting SPZ, ’s Heeren Loo en MEE Nederland. Toendertijd was het een tweedaags evenement maar met hulp van diverse zelfstandige ondernemers is het uitgegroeid tot de Prokkelweek die we nu kennen.

Prokkelsterrenslag officiële opening van de Prokkelweek

Maar liefst 64 teams uit het hele land hebben gister meegedaan aan deze zeskamp. Elk team bestond uit vijf mensen met en vijf mensen zonder verstandelijke beperking. Organisaties zoals UWV, Nuon, Coöperatie DELA, Gemeente Utrecht, VSBfonds en vele anderen deden mee. Een zeskamp draait om sport en spel , maar waar het echt om ging gister was samenwerken en elkaars talenten ontdekkken en benutten.

Draait daar eigenlijk niet het hele leven om? Samenwerken en elkaars talenten ontdekkken en benutten?
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.