12 juni – Dag van het Dagboek|Pinkpop|Dag tegen Kinderarbeid |Europese Spelen Baku


 
In sommige landen, zoals Duitsland bijvoorbeeld, wordt op de geboortdag van Anne Frank de Dag van het Dagboek gevierd. Tot vorig jaar werd er in Nederland geen aandacht aanbesteed tot dat het Nederlands Dagboekarchief in 2014 besloot om ook in Nederland de Dag van het Dagboek te vieren. Ze organiseerde op 12 juni een thema-avond in de Dominicus-kerk te Amsterdam.
Is het eigenlijk niet vreemd dat er in Nederland amper aandacht aan de geboortdag van Anne Frank en Dag van het Dagboek wordt geschonken?

Dag tegen Kinderarbeid

Kinderarbeid vind je niet alleen in bijvoorbeeld Azië of Afrika ook in Europa tref je kinderarbeid aan. In Italië werkt 5,2 %van de kinderen onder de 16 jaar. Neem bijvoorbeeld Napels daar hebben de kinderen uit arme gezinnen 3 keuzes; heel hard hun best op school doen, zwart werken en de derde keus is zich aansluiten bij de Camorra, de Napolitaanse maffia.
In Georgië werkt 29% van de kinderen tussen de 7 en 14 jaar, naar schatting werken in Rusland 1 miljoen kinderen. In Turkije werken veel kinderen van seizoensarbeiders vanaf hun 10de jaar mee in de hazelnotenpluk. Je weet wel dezelfde hazelnoten die in onze chocopasta zit.

Wereldwijd werken ongeveer 215 miljoen kinderen waarvan de meeste full-time. Meer dan de helft werkt in gevaarlijke omgevingen, in de slavernij of andere vormen van gedwongen arbeid. Ze worden ook gedwongen tot illegale activiteiten zoals drugshandel en prostitutie eveneens worden ze gebruikt bij een gewapend conflict.
Als je bovenstaande cijfers tot je laat doordringen dan kom je hopelijk tot dezelfde conclusie als ik, aandacht schenken aan de Wereldwijde Dag tegen Kinderarbeid is geen sinecure!

Hardlopen en een goed doel steunen?

Wat zeker de moeite waard is om te melden is dat op zondag 14 juni de Internationale Bouw- en Houtbond (BWI) samen met de stichting Child Learn de zesde Child Learn Marathon in Schimmert (Zuid-limburg) organiseert, de slogan is “hardlopen tegen kinderarbeid”. Al het inschrijfgeld en sponsorgelden worden gebruikt zo dat kinderen in India naar school kunnen in plaats van te moeten werken.

Pinkpop 12, 13 en 14 juni

Vandaag begint Nederlands oudste en bekendste popfestival, Pinkpop! En wat een line-up is er dit jaar; Robbie Williams, AVICII, Pharrel Williams, Anouk, Counting Crows, Dotan en zelfs Urbanus ( & Fanfaar ) komt het podium op dit weekend. Wat alleen te hopen is dat het vanavond niet zo’n noodweer wordt als vorig jaar. Neem voor de zekerheid een poncho mee. 😉

Eerste Europese Spelen in Bakoe

De Eerste Europese Spelen vinden plaats van 12 tot en met 28 juni in de hoofdstad van Azerbeidzjan, Bakoe. Je kunt de Europese Spelen vergelijken met de Aziatische Spelen en de Pan-Amerikaanse Spelen.
De Nederlandse ploeg bestaat uit 119 sporters, verdeeld over zeventien sporten en 24 disciplines.

Ik wens de Nederlandse equipe veel sportplezier toe, geniet ervan!
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.