2 mei – Dag van de Garnaal / Nationale Reddingbootdag


 
Vandaag is de haven van Lauwersoog “the place to be”, de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij ( KNRM ) hebben vandaag hun landelijke open dag “de Nationale Reddingbootdag” en zijn aanwezig in Lauwersoog, eveneens organiseert vandaag de Stichting Promotie Lauwersoog “De Dag van de Garnaal”.
Er zullen vandaag twee reddingboten aanwezig zijn in Lauwersoog waarmee een aantal demonstraties worden gegeven.
Dag van de Garnaal kent ook veel evenementen. Een grote braderie, oude ambachten, varen met garnalenkotters en er is een Shantykorenfestival. Je hoeft je dus geen minuut te vervelen.

Nationale Reddingbootdag

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij ( KNRM ) zal in november van dit jaar al 191 jaar bestaan en voelt zich nog steeds “a life and kicking”! Gelukkig worden steeds meer jonge mensen donateur of vrijwilliger. En dat is van levensbelang voor de KNRM, want ze draaien op vrijwilligers. Maar liefst 1.300 vrijwilligers zetten zich in, ze worden daarbij ondersteund door enkele beroepsschippers en personeel van hun hoofdkantoor te IJmuiden.

Wat zijn nu de hoofd- kerntaken van de KNRM?

De KNRM redt en helpt waar dat nodig is op open water ( ook op ruime binnenwateren ) en aan de kust. Klinkt mooi maar wat houdt dat nu precies in en wat zijn de overige disciplines:
1) Redden en helpen; denk hierbij aan Search and Rescue (zoek en red), strandbewaking, kusthulpverlening en opleiden & oefenen.
2) Patiëntenvervoer; zoals medische evacuaties vanaf het water of patiëntenvervoer vanaf de waddeneilanden.
3) Radio Medische Dienst; ongeacht waar, bij spoedgevallen kan de kapitein van een jacht of zeeschip gratis een beroep doen op een arts van de RMD, deze staan 24 uur klaar! Dit gebeurt per jaar ruim 600 keer.
4) Preventie; door uitgeven preventiefolders en lezingen geven
5) Fondsenwerven; sinds 1824 is de KNRM geheel afhankelijk van donateurs en gulle gevers voor hun voortbestaan.

Wil je weten waar je terecht kunt als je een bezoek aan de KNRM wilt brengen vandaag, klik dan op deze link! Je gaat dan meteen door naar het overzicht.

Dag van de Garnaal

Vorig jaar kwamen op de Dag van de Garnaal maar liefst 30.000 mensen naar Lauwersoog. Doordat ook de KNRM vandaag haar open dag heeft in de haven worden er meer bezoekers verwacht.
Dus, wil je niet als haringen in een ton zitten dan zou ik zorgen dat ik om 10.00 in Lauwersoog ben, bij aanvang van “de dag”.
Wat is er allemaal te doen? Er is een grote braderie, demonstraties oude ambachten, varen met garnalenkotters, ook veel kotters te bezichtigen, vis bakken, diverse verse vis verkoop, garnalen- en mosselproeverijen en een Shantykorenfestival. Kortom voor ieder wat wils!

Beste stuurlui aan wal of op boot, steun de KNRM! Word ook donateur
 

Deel dit bericht