afbeelding ondersteunt nationale krokettendag

9 oktober – Nationale Krokettendag | Wereldeidag | Bier en Pizza-dag | Dag van de Duurzaamheid (voor het Onderwijs) | Wereld Post Dag | Nationale Horecadag

Nationale Krokettendag

Je zult het thema van alle “dagen van” van vandaag vast wel kunnen raden. Eten en drinken! We beginnen met onze Nationale Krokettendag. Nationale Krokettendag hebben we te danken aan culinair journalist en mega krokettenliefhebber Johannes van Dam. Ter nagedachtenis aan hem is de Nationale Krokettendag in het leven geroepen. Waarom op 9 oktober? Op die dag verscheen het Krokettenboek van Johannes van Dam.

Niet alleen Johannes van Dam at graag een kroketje, klaarblijkelijk wij allemaal. De gemiddelde Nederlander eet meer dan 25 kroketten per jaar. En welke kroket heeft de voorkeur? Op 1 de rundvleeskroket, op 2 de kalfskroket en op 3 de goulashkroket.

Krokettenfeitjes op Nationale Krokettendag:

  • de vleeskroket is een culinair hoogstandje uit Frankrijk; in 1691 schreef de kok van Lodewijk XIV al over een recept voor “croquets”
  • het was in die tijd een chique warm tussengerecht ter grootte van een ei dat werd opgediend voor de soep
  • het oudste Nederlandse krokettenrecept dateert uit 1830
  • tot aan WOII was het een luxe product voor de gegoede burgerij, na de WOII werd het een snack
  • het wereldrecord kroketten eten staat op naam van Jaap ter Naam, in 1998 at hij in één uur tijd 68 kroketten
  • de Krokettenmotie is een motie van Jan Peter Balkenende (1993); daarin staat dat mensen van de gemeente recht hebben op een kroket als hun vergadering tot na 23:00 duurt

In België wordt met een kroket meestal een aardappelkroket bedoeld, daar zit alleen aardappelpuree in. In Nederland stoppen we eigenlijk alles in een kroket van camembert tot zeewier, van nasi tot bier het maakt ons allemaal niks uit. Vegan of glutenvrije kroketten zijn er zelfs ook.

Wereldeidag

De Wereld Eidagen komen uit de koker van de IEC (International Egg Commission). Wereldwijd worden er activiteiten georganiseerd. In ons land zal Avined op sociale media een campagne voeren om Wereldeidag onder de aandacht te brengen en om de gezondheidsvoordelen van eieren te promoten.

Tijdens de IEC conferentie in Wenen in 1996 werd besloten dat World Egg Day elk jaar op de tweede vrijdag in oktober zou vallen. En aangezien het vandaag de tweede vrijdag van oktober is tikken we vandaag een extra eitje tegen de dop. Ga dan wel voor een duurzaam eitje want het is vandaag ook Dag van de Duurzaamheid.

Internationale Bier en Pizza-dag

Het kan vandaag werkelijk niet op! We zijn de ochtend begonnen met een gebakken of gekookt of misschien wel een geklutst eitje(s). Tijdens de lunch hebben we ons tegoed gedaan aan een kroketje op onze boterham en als klapstuk van de dag het avondeten. Wat schaft de pot? Bier en pizza! En wat een lekkere combinaties kan je maken. Wat dacht je van de pizza Margherita met een Duitse pilsener of een Quattro Formaggi met een witbier.

Je kan ook je eigen pizza maken, das nog het lekkerste. Maak je er eentje met salami, chorizo, kappertjes en kaas schenk jezelf dan een Quadrupel in. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een bolletje bier-ijs en een bolletje pizza-ijs. Wat het ook moge worden, ik wens je smakelijk eten!

En dan hebben we deze dagen ook nog op de agenda staan:

Deel dit bericht