afbeelding versterkt wezen dag

9 november – Wereld Wezen Dag | Wereld Voorspel Dag | Dag van de Uitvinders | Nationale Dag van de Foute Stropdas | Wereld Vrijheidsdag | Val van de Berlijnse Muur | Herdenking Kristallnacht | Internationale dag tegen Fascisme en Antisemitisme | Week van Wetenschap en Vrede | Europese Kwaliteitsweek | Week van Respect | Week van het Beroepsonderwijs

Wereld Wezen Dag

The Stars Foundation richten in 2006 World Orphans Day op met als doel mensen bewuster te maken over het lot van weeskinderen en heeft als primaire doel deze kinderen humanitaire hulp te geven. In meer dan 50 landen wordt intussen aandacht geschonken aan Wereld Wezen Dag en worden fondsenwervende evenementen georganiseerd. In 2018 deden verschillende hoogwaardigheidsbekleders en activisten binnen AIDS-organisaties en organisaties een beroep op de Verenigde Naties om elk jaar de tweede maandag in november officieel te organiseren als Wereld Wezen Dag. De VN geeft tot nu toe gehoor aan deze oproep.

Waarom zijn er zoveel miljoenen wezen?

Dankzij de gevolgen van oorlog, hongersnood, gezondheidscrisis, natuurrampen en aids lopen er wereldwijd meer dan 140 miljoen weeskinderen rond. Alleen al in sub-Sahara zijn meer dan 53,1 miljoen wezen. De meer dan 15 miljoen kinderen die wees zijn geworden door aids behoren tot de armste kinderen ter wereld. Wist je dat meer dan 60 miljoen wezen elke nacht met honger naar bed gaan en dat elk jaar wereldwijd 400.000 wezen sterven aan ondervoeding. Veel van deze kinderen willen de armoede en honger ontvluchten. Zij worden daardoor een makkelijke prooi voor de mensenhandelaren. En dan weet je wel wat er met deze naïeve kinderen gebeurd.

Wereld Voorspel Dag

De oorprong van Wereld Voorspel Dag (World Foreplay Day) is niet helemaal duidelijk. Kan dus ook best zo zijn dat een erotiekwinkel de verkoop van sekspeeltjes wilt verhogen met een Voorspel Dag. Of een producent van condooms wat meer reuring wilde om de verkoop van zijn product te stimuleren. En over stimuleren gaat het eigenlijk ook op Wereld Voorspel Dag, want goeie seks heeft tijd nodig. Niet iedereen is hetzelfde en wat voor de een geldt geldt niet voor de ander. Bij de één hangt de broek op de knieën, de ander houdt de sokken aan, weer ander houdt de nachtpon aan tijdens de seks en dat vindt de partner dan allemaal dikke prima. Tenminste als je films en tv-series moet geloven.

Een beetje werk besteden aan het voorspel geeft door (of op) de bank genomen meer genot. Maar, doe het met mate! Het gaat er niet om dat je wereldrecord voorspel gaat verbreken, het gaat er om jullie beiden er van genieten. Ik wens je een onvergetelijke maandag!

Dag van de Uitvinders

In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk wordt op 9 november de Dag van de Uitvinders gevierd; deze dag is gekozen omdat het de verjaardag is van Hollywood diva en uitvinder Hedy Lamarr. In de USA daarentegen wordt Dag van de Uitvinders gevierd op 11 februari; de geboortedag van uitvinder Thomas Alva Edison. In andere landen is de Dag van de Uitvinders ook op een geboortedag van een belangrijke uitvinder van dat land.

In Nederland is er geen vaste datum voor. Waarom niet 27 juli (de geboortedag van Boyan Sla) als de Nederlandse Dag van de Uitvinders? Boyan Slat? Ja, hij bedacht een installatie om het drijvende kunststofafval, de zogenaamde plastic soep uit de oceanen op te vangen. Een enorme belangrijke uitvinding voor mens en milieu.

Deze (inter)nationale (herdenkings-)dagen mogen we niet vergeten:

Deel dit bericht